“Ameninţările de a lua la ţintă nave civile în Marea Neagră sunt inacceptabile”, a insistat, în faţa Consiliului de Securitate, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo.
“Ne îngrijorează de asemenea informaţiile despre mine amplasate în Marea Neagră, ceea ce ameninţă navigaţia civilă”, a adăugat ea.
“Riscul de extindere a conflictului ca răspuns la un incident militar în Marea Neagră – intenţionat sau accidental – trebuie să fie evitat cu orice preţ, întrucât ar putea duce la consecinţe catastrofale pentru noi toţi”, a pledat Rosemary DiCarlo, reiterând cuvintele secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care joi a condamnat “ferm” atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
Rusia a anunţat luni încetarea participării sale la ‘Iniţiativa Mării Negre’, care a permis exportul de cereale ucrainene, punând astfel capăt acordului semnat în iulie 2022 între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.
Autorităţile ruse au anunţat apoi că vor considera drept ţintă militară orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainene de cereale de la Marea Neagră, porturi care au fost, de asemenea, ţintă a atacurilor ruseşti de marţi încoace.
Kievul a răspuns prin emiterea unui avertisment similar pentru navele care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia.
“Faptul că Rusia a pus capăt participării sale la ‘Iniţiativa Mării Negre’, cuplat cu bombardamentele sale împotriva porturilor principale, va agrava şi mai mult criza”, a insistat DiCarlo, asigurând că ONU îşi va continua eforturile pentru a permite cerealelor ucrainene şi ruseşti să ajungă pe piaţa mondială.
“Săptămâna asta a fost o săptămână de tristeţe şi dezamăgire”, a adăugat şeful ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.
Dar, pentru multe din cele 362 milioane de persoane în lume care au nevoie de ajutor umanitar, “nu este vorba de o chestiune de tristeţe sau de dezamăgire, ci de o ameninţare la adresa viitorului lor, a viitorului copiilor lor şi al familiilor lor”, a subliniat el, semnalând că preţurile la cereale au început să crească din nou.
“Nu sunt trişti, sunt furioşi, îngrijoraţi, unii nu vor avea ce mânca, alţii vor suferi de foame, iar unii chiar pot să moară”, a spus Martin Griffiths.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X“…întrucât ar putea duce la consecinţe catastrofale pentru noi toţi” Eu zis sa stati in banca voastra si sa nu va mai amestecati peste tot. Asta ar putea sa ne scuteasca pe noi toti, de “consecinte catastrofale” .
-
Adică dumneata vrei să-i lase pe ruși să facă ce vor în Europa, deoarece până acum doar lucruri bune au făcut
-
Idioten, o sa ”tranziteze” cerealele prin ro pana satureaza piata romaneasca dupa care iar o sa faca un acord. Chiar nu pricepi ca scade pretul cerealelor daca se transporta pe mare? Toti au de castigat asa ca, o cearta de ochii lumii le umfla conturile tuturor. In schimb noi, ne omoram agricultura. Ba, nu ai creier nici cat un peste…
-
Noi ne omorâm singuri agricultura, fiindcă nu ne obligă nimeni să lăsăm cerealele ucrainene să fie vândute în România. Mergi și spune acest lucru celor din guvern și forțează-i să ia măsurile care se cuvin
-
-
-
Sărăcuțul de tine, nici nu știi care e rolul ONU, dar ești mare exoert…în a bate câmpii cu putinisme de 2 kopeici.
-
*expert
-
Anonim moldovenesc, stii macar cine este aceasta cucoana de la ONU ?
-
😂😂😂 Când vrei să fii spiritual, dar dovedești că ești praf la geografie și că abunzi de stereotipuri. 😂😂😂
-
-
Navele care transporta tehnica militara, chiar dacă sunt sub pavilionului crucii roșii sunt ținte militare valide și Rusia le va scufunda. SUA ar fi făcut la fel.
-
S-a umflat borșul în tine și ai grăit ca un adevărat putinist. Harasho!😁