Cullinan I, supranumit şi “Steaua Africii”, având 530 de carate, a fost găsit în Africa de Sud în 1905, atunci sub stăpânire britanică. Diamantul a fost oferit de guvernul colonial, doi ani mai târziu, regelui Edward al VII-lea la aniversarea sa.
“Toate bogăţiile minerale ale Africii de Sud aparţin poporului sud-african, nu unui palat britanic”, a declarat joi deputatul Vuyolwethu Zungula, liderul unui mic partid de opoziţie.
“Oameni au murit, s-a vărsat sânge pentru ca aceste diamante să-şi găsească drumul spre Marea Britanie”, a spus el.
De la sfârşitul regimului de apartheid, au fost făcute în mod constant solicitări pentru restituirea acestui diamant, de fiecare dată mai presante, ca şi în timpul vizitei reginei Elisabeta a II-a în ţară, în 1995.
În acelaşi timp, restituirea obiectelor africane de la fostele puteri coloniale s-a intensificat în ultimii ani.
“Vrem înapoi Steaua Africii şi toate diamantele, aurul şi alte minerale pe care Imperiul Britanic le-a furat din Africa de Sud, FARA COMPENSAŢIE”, a scris deputatul ANC Carl Niehaus pe Twitter după moartea Reginei, în septembrie.
“Nu plătim pentru bunuri furate!”: O petiţie online care cere regelui Charles să returneze diamantele, petiţie care are peste 8.000 de semnături.
“Ca sud-africani, cerem returnarea diamantelor noastre pentru a fi expuse într-un muzeu”, se arată în petiţie.
“Diamantul trebuie să vină în Africa de Sud. Trebuie să fie un semn al mândriei noastre, al moştenirii şi culturii noastre”, a declarat, de asemenea, Mothusi Kamanga, jurist şi militant din Johannesburg, care promovează petiţia online pentru restituirea nestematei.
“Consider că poporul african, în general, începe să înţeleagă că decolonizarea nu înseamnă doar ca oamenii să poată beneficia de unele libertăţi, ci şi să primească înapoi ce le-a fost expropriat”, a adăugat el.
Diamantul din sceptrul regal, denumit oficial “Cullinan I”, a fost tăiat din diamantul brut Cullinan de 3100 de carate, extras dintr-o mină din apropiere de Pretoria. Trimis la Amsterdam, diamantul brut a fost tăiat în două pietre principale, şapte pietre preţioase şi 96 briliante.
Multe dintre aceste diamante au fost fixate în bijuteriile coroanei, celelalte fiind date altor membri ai familiei regale.
Un alt diamant mai mic tăiat din nestemata brută, denumit “Cullinan II”, este încrustat în Coroana Imperială de Stat purtată de monarhii britanici cu ocazia unor ceremonii, păstrată, alături de sceptru, în Turnul Londrei.
O replică a diamantului brut Cullinan – aproximativ de mărimea pumnului unui adult – este expusă la Muzeul diamantului din Cape Town.
“Consider că (diamantul) ar trebui să ne fie restituit pentru că, la urma urmei, ne-a fost luat în timp ce eram oprimaţi”, a afirmat un locuitor din Johannesburg, Mohamed Abdulahi.
Alţi sud-africani au însă o abordare mai detaşată faţă de această chestiune.
“Nu cred că mai contează. Lucrurile se schimbă, evoluăm”, a declarat Dieketseng Nzhadzhaba.
“Ce a contat pentru ei pe vremuri, acea superioritate… nu mai contează pentru noi”, a concluzionat el.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XEi iata ca se arata regele exact asa cum este el: GOL.
Un neam de hoti, criminali si barbari sub aparenta manierelor si “civilizatiei”. Ei si progeniturile lor de peste ocean sunt responsabili pentru distrugerea Ucrainei prin atatarea rusilor.
-
Fara neamurile astea de “barbari”, vorbeai rusa si erai lucrator fericit la colhoz.
Conflictul mai dăinuie si azi, ca urmare a războiului purtat de catre albionul cel perfid impotriva burilor la inceputul secolului trecut, razboi castigat in mod cat se poate de suspect de catre engleji, caci, adevarul trebuie acceptat asa cum este el, si nicidecum sa inghitim versiunea învingătorului din bătălia de la “termopane”, toasi!
Ha ha ha zici că seamănă cu Românii care zice dați- ne AURUL Înapoi . Da bine pînă Lumea