Elicopterul, care cântăreşte aproximativ 1,8 kilograme (în gravitaţia terestră), are dimensiunile aproximative ale unei cutii de şerveţele. Conceptul acestui aparat de zbor s-a născut în urmă cu aproape 6 ani, iar la început a fost considerat drept un proiect mai degrabă puţin plauzibil. Inginerii NASA de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California de Sud ştiau că este teoretic posibil să zbori în amtosfera rarefiată a planetei Marte, însă nimeni nu era sigur că poate fi construit un aparat de zbor suficient de mic pentru a putea fi transportat pe Marte, dar şi suficient de puternic pentru a putea zbura, comunica şi pentru a-şi duce la îndeplinire în mod autonom misiunea, ţinând cont de restricţiile extreme privind greutatea maximă pe care ar fi putut să o aibă.
Foto: (c) NASA / JPL-Caltech
Echipa NASA a trebuit să demonstreze într-o serie de teste desfăşurate pe Pământ că micuţul elicopter va putea zbura pe Marte. Ingenuity a trecut aceste teste cu succes şi acum se pregăteşte să demonstreze de ce este capabil pe Marte.
“Echipa noastră care a lucrat la acest elicopter a reuşit lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut înainte şi despre care nimeni nu putea şti cu siguranţă că sunt posibile”, a declarat MiMi Aung, managerul proiectului Ingenuity din cadrul JPL. “De-a lungul drumului ne-am confruntat cu numeroase provocări care ar fi putut să pună capăt acestui proiect. Suntem fericiţi că acum am ajuns atât de aproape de a demonstra – pe Marte – ce poate de fapt să facă Ingenuity”, a adăugat ea.
Ingenuity a supravieţuit vibraţiilor puternice ce au însoţit lansarea în spaţiu de la 30 iulie 2020 şi apoi a trecut cu bine prin diferitele verificări desfăşurate de tehnicieni pe perioada drumului spre Marte. Chiar dacă totul va merge conform planului şi în ceea ce priveşte asolizarea roverului Perseverance (la bordul căruia va ajunge şi micuţul elicopter la suprafaţa Planetei Roşii), Ingenuity nu va încerca să zboare mai devreme de o lună după asolizare, pentru ca tehnicienii NASA să aibă timpul necesar pentru a se asigura că ambele vehicule robotizate funcţionează în parametrii standard.
Obiectivul misiunii
Misiunea elicopterului Ingenuity este simplă: primul zbor experimental în atmosfera unei alte planete. Acest aparat de zbor este o demonstraţie de tehnologie. Alte celebre astfel de demonstraţii includ primul rover trimis pe Marte, Sojourner, sau cei doi microsateliţi gemeni Mars Cube One (MarCO-A şi MarCO-B), primii microsateliţi de tip CubeSat care au survolat planeta Marte.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XPe cind vor trimite si romanii? Ca romanasii sint tari in toate..