Beijing. Blinken avea în program câteva ore de discuţii cu Wang într-o întâlnire cu uşile închise la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai şi la un prânz de lucru, timp în care cele două părţi încearcă să menţină progresul în relaţiile bilaterale, în pofida unei agende ample şi spinoase.
Secretarul de stat american a declarat că speră că SUA şi China vor face progrese, în deschiderea discuţiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi, care a subliniat dezacordurile din ce în ce mai mari între cele două puteri.
Aflat la a doua sa vizită în China în mai puţin de un an, Blinken a spus că va ridica probleme sensibile în timpul acestor discuţii, precum practicile comerciale ale Chinei, sprijinul Beijingului pentru Moscova sau chiar Taiwan.
La rândul său, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a subliniat că relaţiile dintre cele două puteri „încep să se stabilizeze” în urma unei întâlniri între preşedintele american, Joe Biden, şi omologul său chinez, Xi Jinping, la San Francisco, în noiembrie. Dar „se dezvoltă elemente negative” între Washington şi Beijing, a subliniat Wang Yi. „Relaţiile se confruntă cu tot felul de dificultăţi. Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost oprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre fundamentale sunt contestate”, a adăugat el. „Ar trebui China şi Statele Unite să continue să se mişte în direcţia corectă, cea a stabilităţii, sau să revină la o spirală descendentă?”, a întrebat el. „Aceasta este o problemă majoră cu care se confruntă ambele ţări şi una care ne testează sinceritatea şi capacităţile”.
În deschiderea întâlnirii cu Wang Yi, Antony Blinken a spus că va fi „foarte clar, foarte direct”, adăugând, de asemenea, că speră în „progrese în problemele asupra cărora preşedinţii noştri au convenit”.
Cele două ţări ar trebui să fie „cât mai clare posibil în domeniile în care sunt diferenţe, cel puţin pentru a evita neînţelegerile şi calculele greşite”, a declarat Blinken. „Aceasta este cu adevărat o responsabilitate comună pe care o avem nu numai faţă de propriul popor, ci şi pentru oamenii din întreaga lume”, a insistat el.
Sosit miercuri în China, şeful diplomaţiei americane a făcut o primă oprire la Shanghai şi a aterizat la Beijing joi după-amiază.
Până acum nu a fost anunţată o primire a secretarului de stat american de către preşedintele Xi Jinping. În timpul vizitei anterioare a şefului diplomaţiei americane la Beijing, în luna iunie, organizarea unei astfel de primiri a fost însă făcută publică în ultimul moment.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!