Gaza. Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent, efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.
Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până luni la prânz cu 36.479 de morţi şi 82.777 de răniţi în rândul palestinienilor.
Dintre ostaticii duşi de militanţii Hamas în Fâşia Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, mulţi au fost eliberaţi în luna noiembrie, în cadrul unui schimb pentru prizonieri palestinieni care erau închişi în Israel, iar alţii au fost recuperaţi – vii sau morţi – de către trupele israeliene.
Guvernul israelian declară că 120 de ostatici au rămas în captivitate, dintre care 43 au fost declaraţi morţi în absenţă de către autorităţile israeliene, pe baza diverselor surse de informaţii, printre care imagini de la camerele de luat vederi, înregistrări făcute de trecători sau analize medico-legale.
Unii oficiali israelieni au declarat în cadru privat că numărul ostaticilor morţi ar putea fi mai mare.
Luni au fost adăugate încă patru nume pe lista celor decedaţi.
Preşedintele american, Joe Biden, a prezentat vineri un plan în trei etape pentru încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas. Prima fază ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere a trupelor israeliene din zonele populate din Gaza pentru o perioadă de şase săptămâni. În paralel ar avea loc eliberarea unor ostatici israelieni răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în special femei şi bolnavi, şi eliberarea de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.
Încetarea temporară a focului ar putea deveni permanentă dacă Hamas îşi respectă angajamentele, potrivit preşedintelui american.
Următoarea fază a planului ar include în special eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâşia Gaza.
În faza a treia ar începe reconstrucţia în Fâşia Gaza – pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCand infractorii iau ostateci, politia negociaza eliberarea. Dar israelienii au decis sa treca direct la tunuri si bombardiere. Probabil cei mai multi ostateci au murit in bombardamentele israeliene. Ce sa le faci, asa au invatat de la uniformele negre cu cap de mort: Orice problema se rezolva cu un blitzkrieg si un genocid!
-
Tii minte cecenii si ostaticii si apoi razboiul din Cecenia? Rusii au facut la fel
-
Comparatia ta le face mare onoare israelienilor, se pare ca nu se pot ridica peste nivelul rusilor. Eu aveam asteptari mai mari de la Israel.
-
-
Israelienii sunt singurul popor din lume care stiu exact cum sa negocieze cu arabii: forta bruta, fara mila.
Dumnezeu sa binecuvanteze Yisraelul si capitala sa eterna Yerushalayimul! Amin, amin, amin!-
Israhell, poate asa ai vrut sa scrii. Practica Holocaustul in Gaza, mai ceva decat nazistii. Singura diferenta e ca nu au camere de gazare, dar in schimb ii gazeaza pe palestineni in aer liber.
-
Nu mergi si tu sai iei o gura de aer din Gaza atunci???
-
Nu, dar te las pe tine sa mirosi teroarea produsa de evrei.
-
-
-