Israel. „În orice acord pe care îl încheiem, va trebui să ne păstrăm libertatea de acţiune în cazul unor încălcări” ale prevederilor acordului, a declarat Gideon Saar la Ierusalim într-un discurs adresat ambasadorilor străini, în timp ce emisarul special al preşedintelui american, Amos Hochstein, este aşteptat în Israel pentru a discuta o propunere de armistiţiu prezentată de SUA.
„Din păcate, Libanul este un stat eşuat. Dar nu putem plăti cu securitatea noastră, cu securitatea cetăţenilor noştri, preţul lipsei lor de suveranitate sau a concesiilor asupra suveranităţii lor”, a spus Saar.
„Va trebui să putem să acţionăm la timp, înainte ca problemele să apară”, a adăugat el.
Mai devreme, la Beirut, emisarul american Amos Hochstein a menţionat progrese suplimentare, după a doua sa întâlnire, în doua zile, cu preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, care asigură legătura cu mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran.
Hochstein încearcă să obţină acordul ambelor părţi pentru un plan american care prevede încetarea focului şi retragerea forţelor israeliene din Liban, în baza rezoluţiei 1701 a ONU, care a pus capăt precedentului război dintre Israel şi Hezbollah, în 2006.
La rândul său, Israelul, care insistă că orice eventual acord trebuie să garanteze îndepărtarea Hezbollah de la graniţa dintre Israel şi Liban, oscilează asupra unui acord de încetare a focului.
Pe 8 octombrie 2023, a doua zi după atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza, Hezbollah a lansat un „front de sprijin” pentru mişcarea islamistă palestiniană, lansând aproape zilnic rachete asupra nordului Israelului.
Lunile de ciocniri transfrontaliere la scară relativ redusă dintre armata israeliană şi luptătorii Hezbollah au condus la strămutarea a zeci de mii de locuitori de o parte şi de cealaltă a liniei de demarcaţie dintre Israel şi Liban.
Israelul a lansat pe 23 septembrie o campanie intensă de bombardamente în Liban şi a declanşat şapte zile mai târziu o ofensivă terestră în sudul ţării, spunând că vrea să împiedice Hezbollah să lanseze atacuri pe teritoriul său şi să permită întoarcerea în siguranţă a aproximativ 60.000 de locuitori în nordul ţării.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xesenta problemei – in Liban, nu exista, practic, armata nationala. Hezbollah este forta care conduce tara. Orice acord cu un guvern libanez este o formalitate lipsita de continut. Daca Israelul se retragem fara a fi asigurata desfiintarea Hesbollah, atunci nu a facut nimic. Deci, nu va face acest gest necugetat.
Daca nu stiati, colonistii israelieni ii dau afara pe fermierii palestinieni din West Bank si Cisiordania, le ard casele si masinile.
Apoi, daca acestia vor trece la arme ca sa isi apere mijloacele ce le asigura supravietuirea, hotii si criminalii de israelieni ii vor eticheta drept teroristi.
Unde este dreptatea???
Aveti grija cum judecati, ca vin domnii si se vor instala in casele voastre. Sa va vad atunci cum o sa mai fiti de partea raului.