Israel. Noua lege, aprobată cu un vot de 29 la 7, prevede că nu vor fi înfiinţate consulate noi la Ierusalim, în timp ce guvernul încurajează statele să stabilească ambasade în acest oraş.
Legea nu va afecta consulatele ce funcţionează în prezent la Ierusalim.
„În mandatul anterior, a fost nevoie să ameninţăm cu demisia din guvern pentru ca acesta să oprească o tentativă americană de a stabili un consulat pentru palestinieni în Ierusalimul de Est şi a submina statului Ierusalimului unit drept capitala Israelului. Începând de astăzi, nu mai există niciun motiv de a face presiuni asupra statului Israel; este, pur şi simplu, interzis prin lege”, a scris pe X unul din co-iniţatorii legii, Ze’ev Elkin, din Noua Speranţă.
În urma semnării Acordurilor de la Oslo în 1993, consulatul a evoluat într-o ambasadă de facto a SUA pentru palestinieni, scrie TPS. În 2018, preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi a mutat acolo ambasada SUA. Serviciile consulare pentru israelieni şi palestinieni au fost transferate la ambasadă. Într-o retrogradare a relaţiilor SUA cu Autoritatea Palestiniană de la Ramallah, Unitatea pentru afaceri palestiniene a consulatului – care răspundea în Departamentul de Stat de relaţia diplomatică cu Autoritatea Palestiniană – a fost de asemenea comasată în cadrul ambasadei.
Partidul Democrat consideră consulatul drept o etapă cheie în resetarea relaţiilor americano-palestiniene, iar oficiali israelieni sunt îngrijoraţi că, dacă va fi aleasă preşedinte, Kamala Harris ar putea încerca să redeschidă consulatul.
Criticii afirmă că funcţionarea unui consulat pentru palestinieni la Ierusalim încalcă suveranitatea Israelului, re-divizează Ierusalimul şi răsplăteşte intransigenţa palestiniană. Problema este complicată şi mai mult de faptul că sediul consulatului este situat pe o arteră din centrul Ierusalimului, în jumătatea vestică a oraşului.
Numeroase state menţin deja consulate şi misiuni diplomatice la Ramallah, în Cisiordania.
Majoritatea ţărilor nu recunosc Ierusalimul drept capitala Israelului şi îşi menţin ambasadele la Tel Aviv. Numai SUA, Guatemala, Honduras, Kosovo şi Papua-Noua Guinee au în prezent ambasade la Ierusalim.
Ministerul de Externe palestinian a calificat miercuri decizia Knessetului drept “politică colonială”. “(Această lege) este parte integrantă a politicii coloniale expansioniste a Israelului. O politică bazată pe anexarea Ierusalimului, iudaizarea lui, impunerea legii israeliene asupra sa şi deciderea unilaterală a viitorului său şi prin forţa ocupaţiei”, a acuzat ministerul palestinian, potrivit EFE.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XBine le face Israel americanilor
SUA se cam baga peste tot nu numai in Israel dar si in Europa si in alte zone de pe glob.Se cred jandarmii lumii ca au voie ori ce si ori unde.
-
La fel cum se baga rusnacii tai adorati in Europa, Asia, Africa si America Centrala si de Sud.