Uniunea Europeană a convenit luni să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a noilor măsuri menite să pedepsească Kremlinul pentru invazia
neprovocată a Ucrainei, potrivit CNBC.
Măsura a fost salutată de şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, drept o “decizie istorică pentru a paraliza maşina de război a preşedintelui rus Vladimir Putin”.
Această decizie se referă la petrolul rusesc adus în blocul comunitar pe cale maritimă, cu o excepţie pentru importurile livrate prin conducte, ca urmare a opoziţiei Ungariei.
Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, amânat de mult timp, a necesitat aprobarea tuturor celor 27 de state membre.
Ca răspuns la aceste măsuri, Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale din Viena, a declarat că interdicţia privind petrolul se reflectă negativ asupra
blocului.
“Aşa cum a spus pe bună dreptate ieri, Rusia îşi va găsi alţi importatori”, a declarat Ulianov pe Twitter, referindu-se în special la preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der
Leyen.
“De remarcat că acum ea îşi contrazice propria declaraţie de ieri. Schimbarea foarte rapidă a mentalităţii indică faptul că UE nu este într-o formă bună”, a adăugat el.
Von der Leyen a salutat acordul blocului comunitar privind sancţiunile petroliere împotriva Rusiei. Ea a declarat că această politică va reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din
Rusia către bloc până la sfârşitul anului, urmând ca în curând să se revină la problema celor 10% de petrol rămas din conducte.
Aproximativ 36% din importurile de petrol ale UE provin din Rusia, o ţară care joacă un rol important pe pieţele globale de petrol.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
X“Kremlin” fiind noua prăjiturica, Made in ussr, înlocuitoarea vestitei prăjiturici “Kremes”? Pai, vrem nu vrem, o s-o consumam la fel de greu cum am consumat si “Nechiezolul”, inainte de Revoluție.
,,Kremlinul reacționează”
De fapt ne spune că nu-i nicio problemă, v-a vinde gazul și petrolul în altă parte.
Însă asta pentru noi o să fie o mare, foarte mare problemă.
In concluzie eu zic ca ne pedepsim singuri. Motorina 9 lei. Mulțumesc UE
-
Poate ati vrut sa scrieti 19 RON. OPEC s-a solidarizat cu Rusia, asa ca UE a reusit sa-si traga singur un sut. Chiar, conducerea UE nu vede ca, de fapt, si-a auto-pedepsit economia si cetatenii ?
-
Asta e intentia: tranzitia la “economia verde”. Nu conteaza ca iarna nu e soare, nu conteaza ca nu te poti baza pe eoliene. Si unde sunt fabricate majoritatea panourilor solare si morilor de vant? Parca in China. De ce tot trebuie sa hotarasca Comisia Europeana ce fel de hidrocentrale construim sau cum sa foram pt gaz sau sa nu folosim carbuni?Frigul si foametea la orizont. Unii avem antrenament din vremea comunismului. Cei tineri nici nu-si pot imagina. Si asta intr-o tara bogata ca Romania. Ar fi cazul sa ne reamintim ca suntem stat membru EU si totodata stat suveran, independent. Adica nu avem nevoie de mostenitorii lui Merkel et comp sa ne spuna cum sa ne incalzim casa iarna.
-
Domnii,Doamnelor din parlamentul UE doare nici acolo de pretul carburantilor. Din 10-12 mii doar au si ei cateva sute pentru combustibil,incalzire,etc. Noi cu 300€ o sa murim de foame la propriu…
Spre aducere aminte: inainte de 1989, practic in vremea cand eram in CAER si Tratatul de la Varsovia benzina si motorina erau ieftine, doar ca NU erau! Intr-o duminixa circulau masinile cu numere “cu soț”, cealalta “fara soț”.
Acum suntem in UE si NATO, benzina si motorina este doar ca este “scumpa”. Circuli cand vrei, unde vrei si ai si altfel de masini decat DACIA, LADA, MOSKWICI SAU SKODA.
Cum preferam?!
-
Tu cum preferi?