Sora André a murit în urmă cu câteva săptămâni, după ce a deţinut recordul de a fi cea mai longevivă femeie din lume. Astfel, ştafeta a fost preluată de Maria Branyas Morera, care la 116 ani a fost desemnată cea mai în vârstă persoană din lume de Guinness World Records (GWR).
Născută în 1907, la San Francisco, Branyas Morera şi-a petrecut ultimii 22 de ani într-un azil de bătrâni din Catalonia (Spania), loc din care menţine contacte cu lumea exterioară datorită… Twitter.
Motto-ul de pe reţeaua de socializare:
„Sunt bătrân, foarte bătrân, dar nu idiot”.
Timpul i-a testat rezistenţa: Maria Branyas Morera a supravieţuit câtorva încercări: două războaie mondiale, două pandemii globale şi un război civil.
Când avea doar 8 ani, familia a decis să părăsească SUA şi să se întoarcă în Spania, dar călătoria s-a dovedit dureroasă: tatăl Morerei a murit de tuberculoză pulmonară, în timp ce ea şi-a pierdut definitiv auzul la o ureche, după o cădere. Ultimul calvar pe care l-a avut de înfruntat a fost Covid, de care s-a îmbolnăvit în 2020.
„Ordine linişte, legături bune cu familia, contact cu natura”
Intrarea „oficială” din Cartea Recordurilor Guinness i-a determinat pe mulţi jurnalişti să dea buzna peste Branyas Morera, să o întrebe care sunt secretele longevităţii sale incredibile. Ea, care are trei copii, 11 nepoţi şi 13 strănepoţi, s-a declarat „surprinsă şi recunoscătoare” de interesul trezit de noul ei statut, dar a anunţat că ultimele zile au fost stresante şi nu va mai acorda interviuri.
„Am nevoie de pace şi linişte”, a scris pe Twitter.
„Locuiesc în Reşedinţa Tura de 22 de ani şi nu vreau să schimb viaţa de zi cu zi a rezidenţilor sau a personalului care are grijă de noi”.
Pentru a satisface marea curiozitate faţă de ea, Branyas Morera a decis totuşi să-şi împărtăşească reţeta de lungă viaţă:
„Ordine, linişte, legături bune cu familia şi prietenii, contact cu natura, stabilitate emoţională, fără griji, fără regrete, multe pozitivitate şi stai departe de oamenii toxici”.
Fără a uita norocul:
„Cred că longevitatea este şi despre noroc”.
Există şi o bază ştiinţifică. Un studiu celebru, publicat în Plos One în 2010, a evidenţiat modul în care influenţa relaţiilor sociale asupra riscului de mortalitate este comparabilă cu factorii de risc stabiliţi şi, prin urmare, a avea relaţii bune este important pentru a trăi mult.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XSperăm să nu citească asta Ion Iliescu!
Bine ar fi sa se pregateasca omul din timp pentru viata de apoi. Vad insa ca in zilelel noastre numai stie omul nici sa fie batran si-l prinde moartea tot nepregatit.
Ma asteptam sa si invat ceva de la doamna aceasta nu cum sa stau pe retele si sa ma apar de ce nu-mi convine sa aud.