Thaçi, în vârstă de 54 de ani, fost membru al gherilei Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), a pledat nevinovat în noiembrie 2020, când a compărut pentru prima oară în faţa Tribunalului special pentru Kosovo (KSC).
Preşedinte al Kosovo din 2016, el a fost nevoit să demisioneze după ce a fost inculpat de KSC împreună cu alţi trei suspecţi, alături de care va fi judecat.
Cei patru sunt suspectaţi de aproape 100 de crime, de dispariţii forţate, de persecuţii şi acte de tortură, fapte pe care le-ar fi comis între lunile martie 1998 şi septembrie 1999.
Procesul ‘le oferă o şansă, după atâţia ani, victimelor să afle ce s-a întâmplat’, şi ‘pune de asemenea în evidenţă impunitatea generalizată care planează încă asupra conflictului din Kosovo’, afirmă Hugh Williamson, director al Human Rights Watch pentru Europa şi Asia Centrală.
Hashim Thaçi, aflat de două decenii în centrul vieţii politice din Kosovo, şi-a susţinut în mod constant nevinovăţia, acuzând justiţia internaţională că ‘rescrie istoria’. Cu toate acestea, el a promis să ‘colaboreze strâns cu justiţia’.
Războiul din Kosovo, care a opus forţele sârbe gherilei albaneze, s-a soldat cu 13.000 de morţi, în majoritatea lor albanezi din Kosovo. El s-a terminat după ce o campanie NATO de lovituri aeriene din primăvara lui 1999 a constrâns forţele sârbe să se retragă.
După război, Hashim Thaçi a depus armele şi a îmbrăcat haina de om politic, ceea ce l-a făcut pe Joe Biden, pe atunci vicepreşedinte al Statelor Unite, să vadă în el pe ‘George Washington al Kosovo’.
Procesul de la Haga se deschide luni, la ora locală 09:00 (07:00 GMT), cu declaraţiile introductive ale acuzării şi ale avocaţilor victimelor. Avocaţii apărării vor lua cuvântul începând de marţi.
Câteva mii de persoane au manifestat duminică la Priştina în sprijinul lui Thaçi şi al foştilor rebeli.
Ceilalţi trei suspecţi transferaţi la Haga alături de el sunt: fostul purtător de cuvânt al UCK, Jakup Krasniqi, unul din aliaţii săi politici cei mai apropiaţi, Kadri Veseli, fost şef al unităţii de informaţii a UCK, şi Rexhep Selimi, una dintre figurile marcante ale gherilei.
KSC este o instanţă de drept kosovar compusă din judecători internaţionali şi însărcinată să ancheteze crime comise de UCK în timpul şi după conflictul din 1998-1999, în principal împotriva unor sârbi, romi şi opozanţi kosovari ai gherilei.
Majoritatea locuitorilor din Kosovo, provincie care şi-a declarat în 2008 independenţa, nerecunoscută niciodată de Serbia, consideră conflictul un ‘război just’ împotriva forţelor Belgradului.
Prima apariţie a lui Thaçi în faţa KSC a ţinut prima pagină a ziarelor în Kosovo şi a fost transmisă în direct la posturile TV.
KSC a dat în decembrie primul său verdict pentru crime de război, condamnând la 26 de ani de închisoare un fost comandant al rebelilor, Salih Mustafa, care conducea un centru unde se practica tortura.
Pjeter Shala, un alt ex-comandant al UCK, este judecat în prezent pentru crime de război.
În 2021, tribunalul a condamnat doi bărbaţi la închisoare pentru intimidarea unor martori.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XSe pare că politicul conduce totul. este cazul și fostului președinte sârb, atualul mandat..etc., doar Ursula nu e acuzată de crimă împotriva umanității, deși dovezile sunt clare.
Aceste specimene conduc lumea. Ce ne mai miram ca e asa cum e in lume???
Se confirma ca *rivolutzia* isi devoreaza proprii creatori pana la urma…..iaca-ta ca si boul de Hashim ,sprijinit puternic de CIA/FBI ca pion impotriva Yugoslaviei lui Milosevic, a cazut! Este necesara disparitia lui, pentru sustinerea *democratiei* americane de export a revolutiilor din plastic…..ca peste 1-2 ani neica Hashim va fi eliberat, sub o alta identitate, este altceva! Cam tot asa va fi si cu Zelenski!
-
Asa o sa se stearga la fund si cu tututuluz, ologu, dilibao si poate si pe cinefil o sa il bage intrebuci puțin. Pe astia mai noi, cum ar fi cascadoru si mai vreo doi nu o sa-i bage nimeni in seama, ca si aici.
-
Iara te balbai pe internet cocodoblegule? Iti arati istetimea de nivelul unui borcan cu fasole boabe? Voua ciolovecilor va doresc un trai ca in Rusia lui Putin, in zonele acelea rurale ale lor. Meritati pe deplin sa gustati din valorile societatii mujice.
-
-
Logica ta e apa de ploaie , de fapt e clar , in eclipsa cutiei tale craniene , democratia americana e de plastic , pe cand cea din rusia e de aur ….fugi ma ca iar iti mananca
cainii din blid !!!-
Mai bine ai mai viziona niste filmari de prin America (Philadelfia, San Francisco,etc) sa vezi acolo democratie ! Nu cred ca ti-ai dori sa traiesti acolo.
-
Dar tu se pare ca ai vrea sa traiesti in Rusia. Drum bun si nu te mai intoarce.
-
-