Racheta a fost lansată, conform programului, la ora 15:44 GMT de la cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan.
Lansarea vine la mai puţin de o lună de la pierderea sondei selenare a Rusiei, Luna-25, care s-a prăbuşit pe Lună în august, un eşec ce a amintit dificultăţile cu care se confruntă de mulţi ani sectorul spaţial rus, marcat de lipsa de finanţare şi de scandaluri de corupţie.
Nava spaţială Soiuz urmează să îi transporte la bordul ISS pe cosmonautul rus Oleg Kononenko şi pe colegul său Nikolai Chub, precum şi pe astronauta agenţiei spaţiale americane NASA Loral O’Hara, care, la fel ca Chub, se află la primul său zbor în spaţiu.
“Este un moment foarte special şi un sentiment foarte plăcut să faci parte din ceva care ne depăşeşte şi care a reunit atât de mulţi oameni. Sunt entuziasmată de această misiune”, a declarat O’Hara joi, la o conferinţă de presă organizată la Baikonur.
“Atmosfera este bună, echipajul este pregătit să îndeplinească toate sarcinile care i-au fost încredinţate”, a declarat la rândul său Nikolai Chub.
Cei trei îi vor înlocui în laboratorul orbital pe ruşii Serghei Prokopiev şi Dmitry Petelin şi pe americanul Frank Rubio, sosiţi la bordul ISS în urmă cu un an. Misiunea acestora a fost extinsă din cauza unei avarii a capsulei lor de întoarcere, Soiuz MS-22, care a suferit o scurgere spectaculoasă în decembrie 2022, în timp ce era andocată la ISS, ca urmare a impactului cu un micrometeorit, potrivit Moscovei.
Agenţia spaţială rusă a decis atunci că această capsulă putea fi utilizată doar în caz de urgenţă şi a optat pentru trimiterea navei spaţiale MS-23 pe post de înlocuitor.
Sectorul spaţial este unul dintre puţinele domenii în care Rusia şi Statele Unite cooperează în prezent, într-un context marcat de mari tensiuni din cauza conflictului din Ucraina.
ISS este “un simbol al păcii şi cooperării”, a declarat joi Loral O’Hara.
“Spre deosebire de ceea ce se întâmplă pe Pământ (…) unde naţiunile de multe ori nu se înţeleg, noi ne înţelegem bine acolo sus şi suntem foarte atenţi în relaţiile noastre. Întotdeauna avem grijă unul de celălalt”, a adăugat Kononenko.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xmai lipseste din echipaj vreun astronaut de pe la UE
-
Din Ucraina era mai potrivit…
-
Din Coreea de Nord
-
-
@echipaj
Deloc. ESA e participant la misiunea ISS de la înființarea sa, din 1992 încoace nu mai puțin de 54 astronauți ESA activând pe ISS. Vezi site-ul oficial al ESA.
Mi se face rău când citesc comentarii pe Aradon.
Mă întreb de ce nu se inchide pagina de comentarii.
De cele mai multe ori sunt postate doar comentarii jignitoare, insultătoare și necalificate
-
Nu citi comentariile…
-
Te-ai jignit papushel? Vai, vai! Acum repejor la mamica sa te stearga la nas de mucishori.