„Ne ridicăm împreună, înapoi pe Lună şi dincolo de ea”. exclamă comentatorul Nasa.
Trimite articolul
XDeci nu paraseste nimeni atmosfera Pamantului. Simple povesti de adormit adormiti.
Hai sa va dau un argument solid. Stiu ca nu va plac argumentele dar totusi: racheta pleaca vertical, se poate vedea clar acest lucru. La fel de clar ca si faptul ca la t=3:19:30 din inregistrarea video, racheta este deja in pozitie orizontala. Si acest lucru va sfatuiesc sa il remarcatila toate lansarile realizate de NASA, rusi, chinezi, indieni, etc..
Toate pornesc vertical, isi schimba unghiul si ajung rapid in pozitie orizontala – pentru ca toti stim ca spatiul se afla nu deasupra noastra ci undeva dincolo de linia orizontului (orizont – orizontal), nu?
Si nu veniti cu povestea ca pare ca se misca orizontal dar impresia este data doar de rotatia Pamantului, ca nu tine. S-o roti Pamantul – evident ca doar de aia e plin de ametiti peste tot – dar nu cu viteza aia.
-
Eu nu inteleg de ce frass,se arunca milioane de euro si dolari ori lire sterline si chiar Lei-romanesti in AER??altii mor de foame pe pamant.cata TAMPENIE!!
-
Chia asa ,sa mori tu ca spui adevarul stiintific sau doar ce zice baba vanga?????????
-
Salut. Eu lucrez in aceasta industrie si as vrea sa incerc sa ofer o explicatie simpla si pertinenta. Pana la urma ai facut o observatie corecta si ai o intrebare buna. Hai sa asumam ca Pamantul este o sfera de dragul argumentului pe care il expun. Inainte sa mergi spre o alta sfera (ca Luna de exemplu), ai vrea sa testezi niste lucruri pe capsula spatiala. Asadar vrei sa ramai mai aproape de Pamanat pana sa pleci de-a binela. Astel tinta ta este sa intri in orbita Pamantului (adica sa te invartesti in jurul sferei). Pentru a intra in orbita, trebuie sa urmezi o traiectorie circulara care are o raza mai mare decat cea a Pamantului. Asa se explica observatia ta corecta ca la un moment dat racheta pare sa aiba o traiectorie paralela comparata cu suprafata Pamantului. In cuvinte si mai simple, atunci cand vrei sa orbitezi Pamantul este ca si cu ai avea un munte de cateva mii de km inaltime, din varful muntelui ai trage cu un tun intr-o traictorie paralela cu suprafata (relativ) si “Ghiuleaua” care ar vrea tot timpul sa cada spre Pamant dar din cauza vitezei punctul in care ar cadea este tot mai indepartat. Sa asumam o viteza atat mare incat “ghiuleaua” ar ajunge in acelasi punct din care a plecat (adica varful muntelui ala inalt de pe care ai tras). Scoti muntele din argument si asa se explica care sunt pasii pe care trebui sa ii faci ca sa ajungi intr-o orbita in jurul Pamantului.
Inteleg ca exista muti care vad asta ca o pierdere da bani si in termeni simpli au dreptate, dar nu sa uitam ca aproape fiecare din voi foloseste google maps sau navigatia la masina care nu ar fi posibila fara aceasta industrie. Mai departe exista multe alte exemple de avantaje de care ne folosim zilnic pe care nu am sa le expun aici. La urma urmei toti cei de aici aveti acces la internet si consider ca ati putea cauta singuri alte exemple 🙂-
Multumesc pentru raspuns.
Argumentele tale sunt valide si logice.
Eu insa sunt precum Toma necredinciosul: o sa cred cand o sa vad cu ochii mei. Vezi tu, in pandemie mi-am pierdut total increderea in specialisti si stiinta. Din pacate in cazul pandemiei conspirationistii au avut dreptate iar atunci cand sunt implicati miliarde de dolari – cum e si cu industria spatiala – permite-mi te rog sa am si mai multe dubii.
-
-
Măcar nu-ți expune prostiile ,,pă net”.
Parca vad că in poveștile cu bărboși ai o incredere oarbă fără să-ti pui întrebări existențiale.