“Aleksandr Grigorievici (Lukaşenko) a semnat ieri decretul de graţiere la cererea noastră”, a declarat Oleg Kozhemiako, guvernatorul regiunii ruse Primorie, care a condus delegaţia care a luat parte la predarea Sofiei Sapega autorităţilor ruse în Belarus.
Sapega a fost arestată împreună cu Protasevici pe 23 mai 2021, după ce Lukaşenko a ordonat ca un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius să fie deviat pe aeroportul din Minsk, invocând o ameninţare cu bombă la bord.
Tânăra rusoaică a fost condamnată în Belarus pentru incitare la ură socială, acţiuni ilegale legate de prelucrarea informaţiilor personale şi alte acuzaţii.
Autorităţile au învinuit-o că a gestionat un canal Telegram pe care au fost publicate informaţii despre ofiţerii de poliţie din Belarus în timpul protestelor antiguvernamentale din 2020, izbucnite în urma alegerilor prezidenţiale, pe care opoziţia le-a calificat drept frauduloase.
Legislaţia locală prevedea o condamnare de până la 12 ani de închisoare pentru infracţiunile de care a fost acuzată, dar cooperarea sa cu ancheta a permis reducerea la jumătate a pedepsei.
Rusoaica i-a mulţumit preşedintelui belarus pentru că i-a oferit “o a doua şansă”.
“Este ceva ce nu se oferă multora, iar eu chiar am fost norocoasă”, a spus Sofia Sapega, potrivit agenţiei oficiale de presă BELTA.
Roman Protasevici, ex-redactor-şef al NEXTA, a fost condamnat la opt ani de închisoare şi graţiat în luna mai.
Jurnalistul, fondator al NEXTA, principala sursă de informaţii în timpul protestelor masive ale opoziţiei împotriva fraudei electorale de la alegerile prezidenţiale din august 2020, a fost aspru criticat de opoziţia belarusă pentru atitudinea sa în timpul procesului.
Protasevici a acceptat să coopereze cu autorităţile şi a susţinut că a fost folosit de duşmanii regimului belarus.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!