„Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alţii” în chestiunea Taiwanului „şi să ne adaptăm la ritmul american şi la suprareacţia chineză”, afirmă şeful statului francez în acest interviu acordat vineri, în timpul deplasării sale în China.
Intervievat chiar înainte ca Beijingul să declanşeze sâmbătă manevre militare majore în jurul Taiwanului, Macron a făcut apel la UE „să se trezească: Prioritatea noastră nu este să ne adaptăm la agenda altora în toate regiunile lumii”.
„De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, va trebui să ne punem întrebarea privind interesul nostru”, ştiind că „nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, insistă el.
Macron a abordat vineri cu omologul său chinez Xi Jinping chestiunea insulei.
China, care consideră Taiwanul drept provincia sa, se opune oricărui contact oficial între Taipei şi guvernele străine.
Un astfel de contact a fost întâlnirea de miercuri, din California, dintre lidera taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, care a stârnit furia liderilor chinezi şi care a determinat trei zile de manevre militare.
Vineri, discuţia dintre Macron şi Xi a fost „densă şi sinceră”, a transmis Palatul Elysée, evidenţiind atenţia şefului statului francez în legătură cu „acumularea de tensiuni în regiune” care ar putea conduce la un şir de accidente.
Pledând pentru ca „autonomia strategică” să fie „lupta Europei”, Macron atrage atenţia în interviul pentru Les Echos asupra „unei accelerări a tulburărilor duopolului” China-SUA, cu riscul de a nu mai avea „nici timpul şi nici mijloacele de a finanţa” această „autonomie strategică”.
„Am deveni vasali, deşi putem fi al treilea pol dacă avem la dispoziţie câţiva ani pentru a-l construi”, a spus el.
„Paradoxul ar fi că în momentul în care punem în aplicare elementele unei adevărate autonomii strategice europene, începem să urmăm politica americană, printr-un fel de reflex de panică”, a continuat Macron.
Şeful statului francez a salutat, de asemenea, că „a câştigat bătălia ideologică” în cadrul Uniunii Europene: „În urmă cu cinci ani, se spunea că suveranitatea europeană nu există”. El pledează pentru „consolidarea industriei noastre de apărare şi accelerarea luptei pentru energia nucleară şi regenerabilă” pe continent.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XBoul asta gerontofil, joaca la 10 capete…..face jocul Chinei, ca sa-i determine pe rusi sa incheie razboiul din Ucraina, sperand caci chinezii vor face prezsiuni asupra Rusiei! Iar dobitocul va primi Premiul Nobel pentru Pace si va castiga un nou mandat prezidential in Franta! Ce cretin…..
Corect, dar a uitat faptul ca in privinta Ucrainei a urmat exemplul negativ al USA