”Președintele Trump va fi – este deja clar – o provocare”, a spus Scholz, aflat în vizită de rămas bun la Paris înaintea alegerilor anticipate convocate pentru 23 februarie, după ce coaliția sa de guvernare a pierdut majoritatea în urma înlăturării Partidul Liber-Democrat (FDP) din guvern, pe fondul unor dispute bugetare apărute în timp ce Germania trece prin al doilea an de recesiune și mai multe sectoare ale economiei germane se află în criză și anunță concedieri, cum este cazul sectorului auto.
”Poziția noastră este clară. Europa este o mare zonă economică, cu peste 450 de milioane de cetățeni. Suntem puternici. Rezistăm împreună. Europa nu se ascunde. Va fi un partener constructiv și sigur pe sine”, a susținut în fața presei cancelarul social-democrat german.
La rândul său, președintele francez le-a cerut celor 27 de state membre ale UE, și mai ales cuplului franco-german, să-și joace ”pe deplin rolul” pentru o Uniune Europeană ”unită, puternică și suverană”, care știe să-și apere ”interesele”, în timp ce noul președinte american amenință că va crește taxele vamale percepute importurilor din UE și le cere membrilor europeni ai NATO să-și crească masiv cheltuielile militare, în pofida dificultăților bugetare.
Macron și Scholz au menționat printre sectoarele ce ar putea fi afectate de taxele vamale americane siderurgia, industria auto și cea chimică, sectoare esențiale pentru economia UE și aflate deja în dificultate pe fondul scăderii competitivității lor ca urmare în special a concurenței chineze și a pierderii surselor ieftine de energie în urma sancțiunilor impuse Rusiei.
Potrivit lui Macron, UE trebuie să păstreze ”legăturile transatlantice”, dar în același timp să ”știe de asemenea să-și afirme propriile interese și să le apere cu valorile și instrumentele sale europene”.
Șeful statului francez a susținut că în fața lui Donald Trump este nevoie de ”mai multă Europă”, adică de o integrare sporită a UE însoțită de creșterea puterii instituțiilor de la Bruxelles, unde există temerea că noul președinte american ar putea privilegia dialogul individual cu statele membre ale UE.
Pe scurt, ”prioritatea europenilor trebuie să fie și mai multă Europă și, în primul rând, competitivitatea noastră, prosperitatea, securitatea noastră, pentru a ne consolida democrațiile și a ne păstra modelul economic și social”, consideră Macron.
Anterior, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că ”prima noastră prioritate va fi să vorbim de la bun început, să vorbim despre interesele noastre comune și să fim pregătiți să negociem” cu administrația Trump.
”Când va sosi momentul să o facem, vom fi pragmatici în căutarea punctelor în comun. Dar vreau să știe că ne vom apăra mereu principiile europene”, a indicat Von der Leyen, reprezentantă a elitelor politice europene progresiste aflate ideologic în opoziție cu conservatorul Trump, care imediat după ce a redevenit președinte a anulat programele privind diversitatea rasială și de gen și a decretat că guvernul federal american va recunoaște de acum înainte doar două sexe, masculin și feminin, conform promisiunii sale de combatere a ideologiei woke.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!