Concret, ministrul anunţă un pachet de sprijin de 15 miliarde lire pentru gospodăriile care se chinuie cu costul ridicat al traiului de zi cu zi. Atfel, fiecare familie cu venituri mici va primi un sprijin de 650 lire şi o sumă extra de 200 lire pentru facturile la energie electrică.
Astfel, companiile de petrol şi gaze vor „finanţa” parţial programul de sprijin, oferind o sumă de 5 miliarde de lire, provenită din taxa excepţională pe profit.
„Sectorul petrolului şi gazelor naturale face profituri masive, şi nu ca rezult al modificărilor recente ale riscurilor luate, ori ale inovaţiilor sau eficienţelor aduse în industrie, ci ca rezultat al creşterii preţurilor globale pentru mărfuri, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina ”, a declarat ministrul Rishi Sunak, conform The Guardian.
Pentru început, noua taxă va fi la o rată de 25% din profit, iar apoi va fi eliminată treptat, pe măsură ce inflaţia se va atenua, iar preţurile mărfurilor vor scădea la un nivel acceptabil.
Într-adevăr, companiile de petrol şi gaze au avut profituri considerabile la începutul lunii, pe măsură ce preţul mărfurilor a crescut ca repercusiune a invaziei Rusiei în Ucraina.
Luând exemplul autohton, Romgaz . Chiar dacă a vândut o cantitate de gaze în T1/2022 mai redusă cu 17% faţă de T1/2021, iar producţia a scăzut cu 0,3%, Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a raportat rezultate financiare record în primele trei luni ale anului.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!