Preşedintele Joseph Biden a declarat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, „nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice ori chimice, în contextul performanţelor slabe ale armatei ruse” în Ucraina. Biden a afirmat că actuala perioadă prezintă cele mai mari riscuri ale unui război nuclear după Criza Rachetelor Cubaneze, din anul 1962.
„Afirmaţiile preşedintelui reprezintă un risc teribil pentru cetăţenii americani”, a declarat Mike Pompeo, care a fost secretar de Stat în timpul mandatului fostului preşedinte Donald Trump, subliniind, într-un interviu acordat Fox News, că Washingtonul ar fi mai eficient „prin practicarea diplomaţiei în mod discret. Ar trebui să facem acest lucru, eu sper că fac acest lucru în mod discret”, a insistat Pompeo, conform site-ului Axios.com.
Pe fondul criticilor, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Siguranţă Naţională de la Casa Albă, a afirmat duminică seară, la postul de televiziune ABC News, că „preşedintele SUA a încercat să reflecte care sunt mizele în acest moment”. Anterior, Casa Albă anunţase că Washingtonul nu are indicii că Rusia ar pregăti utilizarea „în mod iminent” a unei arme nucleare în războiul din Ucraina. „Nu avem motive să ajustăm poziţionarea nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia pregăteşte să utilizeze în mod iminent arme nucleare”, declara vineri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.
Amiralul Michael Mullen, fost şef al Statului Major Interarme din SUA, s-a declarat, la rândul său, „puţin preocupat” de afirmaţiile preşedintelui Biden. „Sunt puţin preocupat despre afirmaţii reflectând tensiuni mari, eu cred că ar trebui să facem câţiva paşi înapoi şi să facem tot posibilul pentru a rezolva problema prin negocieri”, a subliniat Michael Mullen.
Sursa: MEDIAFAX
Trimite articolul
X‘ putin preocupat’ este probabil o traducere nu foarte reusita a lui ‘a little bit concerned’, care in acest context inseamna ‘un pic ingrijorat’.
Doar Bideu, Petreus ( fostul general american ) si Olaf fac “valuri” despre intentia lui Putin de a folosi bombe atomice. Un fel de ” vedeti ce vrea sa faca Putin ? Hai sa aruncam noi primii” .
-
Singura diferenta este ca NATO nu va arunca cu bomba nucleara, insa Rusia este posibil sa o faca.