‘Nu va exista o pace justă și durabilă în Ucraina fără participarea europenilor’, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, în timp ce omologii săi din Germania și Spania, Annalena Baerbock și Jose Manuel Albares Bueno, au dat asigurări că nicio decizie privind Ucraina nu poate fi luată ‘fără Ucraina’.
‘Vorbim despre o țară suverană cu un guvern ales în mod democratic. În plus, nimic din ceea ce afectează securitatea europeană – iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare directă la adresa securității europene – nu poate fi decis fără Europa’, a subliniat Albares Bueno.
Câteva minute mai târziu, Baerbock a repetat că nu poate exista ‘nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina’ și a insistat asupra necesității ca Europa să ‘rămână unită’.
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorskia, a subliniat necesitatea intensificării sprijinului pentru Ucraina și a făcut apel la o ‘strânsă cooperare transatlantică’.
Miniștrii s-au exprimat înaintea unei reuniuni la Paris privind apărarea europeană și situația din Ucraina, la care participă Franța, Germania, Polonia, Spania, Italia, Regatul Unit și Ucraina.
Această întâlnire are loc în contextul în care președinții american și rus au avut miercuri o convorbire telefonică de peste o oră, în care au convenit, potrivit administrației americane, să lanseze negocieri ‘imediate’ pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
‘A abandona Ucraina, a o forța să capituleze, ar însemna să consacrăm definitiv legea celui mai puternic și să adresăm o invitație tuturor despoților și tiranilor de pe planetă să își invadeze vecinii cu impunitate’, a reacționat ministrul francez Jean-Noel Barrot.
Lumea nu este ‘o junglă’, a spus șeful diplomației spaniole. ‘Avem o ordine mondială bazată pe Carta ONU care a funcționat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în beneficiul tuturor’, a adăugat Bueno.
Între timp, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a subliniat clar liniile roșii ale lui Donald Trump privind NATO și Ucraina.
El a considerat că este ‘nerealist’ să se ia în considerare o revenire a Ucrainei la frontierele sale de dinainte de 2014, adică inclusiv Crimeea. Aderarea Ucrainei la Alianța Atlantică după negocieri de pace este, de asemenea, ‘nerealistă’, a spus el.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!