“Slovacia este serioasă în ceea ce priveşte abordarea subiectului viitorului şef al NATO şi m-am aşteptat la mai multă deschidere, empatie, din partea statelor membre, faţă de cererile ţărilor din zona estică pentru că aceste ţări sunt cel mai mult expuse conflictului din Ucraina”, a declarat Blanar pe marginea reuniunii NATO, referindu-se la ţările din formatul Bucureşti-9 (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania).
“Ne-am aşteptat să se discute mult mai mult despre interesele noastre. Nu am avut un candidat rezonabil până şi-a prezentat candidatura domnul Iohannis. Este o candidatură legitimă. Poziţia noastră e foarte clară. Dorim să auzim cum doresc să ocrotească ambii candidaţi interesele noastre de securitate. Particulară pentru Slovacia este tema protecţiei antiaeriene, pentru că noi începând din 1 aprilie nu mai suntem protejaţi aerian de niciun sistem, după ce Italia şi-a retras bateria antiaeriană temporară”, a explicat şeful diplomaţiei de la Bratislava.
El a spus că vrea să vadă cum va rezolva această problemă Klaus Iohannis sau Mark Rutte, “indiferent cine va fi”, şi a precizat că ţara sa va purta discuţii bilaterale cu Olanda pentru că şi aceasta a avut un sistem antiaerian pe care l-a retras din Slovacia.
“Presupunem că vom ajunge la un acord comun înainte de summitul de la Washington”, a spus ministrul slovac când a fost întrebat care este orizontul de timp în care va fi decis noul secretar general.
Ministrul ceh Jan Lipavsky s-a arătat favorabil pentru o numire a lui Mark Rutte în fruntea NATO, deşi nici ţara sa nu a exprimat o poziţie clară la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor NATO.
Întrebat dacă s-a exprimat pro sau contra faţă de candidatura lui Klaus Iohannis, el a afirmat joi într-un briefing că nu s-a ajuns la un asemenea vot în cadrul reuniunii ministeriale de miercuri şi joi. Lipavsky şi-a exprimat speranţa ca procesul de alegere a unui nou secretar general al NATO să se termine cel târziu la reuniunea informală de la Praga a miniştrilor de externe de la sfârşitul lui mai sau cel târziu la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XFuga din NATO este rusinoasa, dar ar fi sanatoasa pentru tara noastra. Nu suntem asa de bogati ca sa impovaram bugetul cu cheltuieli nesabuite pentru inarmare. “pisica neagra”, adica razboiul Rusia – Ucraina nu are de ce sa ne vizez, daca nu ne bagam nasul in oala altuia.
-
fugi tu in rusia, iti promitem ca nu ne baga nasul in oala ta dupa aia
Romania nu are ce cauta in NATO, care a devenit un pact agresiv, si care se baga acolo unde nu-i fierbe oala.
-
Tu nu ai ce cauta in UE, drum bun spre Mordoruzzia, de unde au si venit neamurile tale, pentru jafuri, crime si violuri.
-
Cocodoblegule, este si el venit din ua cu tine? Esti totusi cam dur cu el, noi in ue suntem mult mai ingaduitori…
-
Lasa bre bautura fermentata de lapte de iac, ca iti ia foc si ultimul neuron.
-
-
-
Corect. Nici în ue nu are ce cauta ro. Mai sunt unii care cum zici ceva ce nu le convine lor despre adunarea asta nan-to u-e cum își arată ura ei fiind cu bostanul spălat deja că de semințe nici nu se poate pomenii.
-
Cetățeanul care se uită la poarta nouă 🐮
-