UPDATE. NASA a anulat din nou încercarea de lansare a misiunii Artemis I, din cauza unor probleme tehnice. Este a doua tentativă eșuată de lansare. A fost vorba din nou despre o scurgere periculoasă de hidrogen lichid. Potrivit NASA, echipele tehnice au detectat o scurgere de hidrogen lichid în timp ce încărcau propulsoarele în etapa centrală a rachetei Space Launch System.
Exista în continuare o nouă oportunitate de lansare a misiunii Artemis I, pe 5 sau 6 septembrie.
Racheta gigantică Space Launch System urmează să decoleze de la Cape Canaveral, Florida, dând startul ambiţiosului program Artemis al NASA, scrie Reuters.
Precedenta încercare de lansare, luni, s-a încheiat cu probleme tehnice care au forţat amânarea zborului fără echipaj. Testele au indicat că tehnicienii au reparat între timp o conductă de combustibil care prezenta scurgeri şi care a contribuit la lansarea anulată de luni, a declarat vineri Jeremy Parsons, un director adjunct de program la centrul spaţial.
Alte două probleme cheie ale rachetei propriu-zise – un senzor de temperatură defect al motorului şi unele fisuri – au fost rezolvate spre satisfacţia NASA, spunea Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis.
Vremea este întotdeauna un factor suplimentar care scapă de sub controlul NASA. Cele mai recente prognoze anunţau o probabilitate de 70% de condiţii favorabile în intervalul de lansare de două ore de sâmbătă, potrivit Forţelor Spaţiale Americane de la Cape Canaveral.
Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea, cu ajutorul rachetei gigantice Space Launch System, a capsulei Orion, fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure pentru a opera zboruri viitoare cu echipaje de astronauţi.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XSerios?! În anii ’70 și ’80 s-a ajuns pe Luna și înapoi, iar în anul 2022 se fac teste și încercări…. Deci clar ceva e putred… Pare se ca, defapt, nimeni nu a fost vreodată pe Luna..
Mai bine ar baga banii in cercetare medicala pt eradicare cancerului si a efectelor virusului covid pe mapamond