Imaginile, care aparţin Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), au fost filmate la circa trei kilometri sub suprafaţa oceanului, la câteva luni după ce exploratorii au descoperit epava, în 1985. Mare parte din această înregistrare nu a fost până acum făcută publică.
După descoperirea epavei, mai multe documentare despre Titanic au arătat imagini de la locul naufragiului. Au fost difuzate câteva clipuri scurte ale primelor scufundări, dar miercuri a fost lansat pe YouTube un material needitat de 80 de minute.
Lansarea imaginilor ”marchează prima vizionare a vasului care a sfârşit tragic în 1912, precum şi alte secvenţe emblematice”, susţine WHOI.
Titanicul, despre care se credea că era aproape indestructibil când a fost construit, a fost cel mai mare pachebot în funcţiune la vremea aceea. Nava s-a izbit de un aisberg pe 14 aprilie 1912 în Oceanul Atlantic în timpul călătoriei sale inaugurale din Southampton, Anglia, la New York. Peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în naufragiu, un eveniment care a şocat lumea şi a stârnit indignare în ceea ce priveşte lipsa vestelor de salvare de la bordul navei.
O echipă formată din experţi WHOI şi de la Institutul naţional de oceanografie din Franţa a ajuns la concluzia că ambarcaţiunea s-a rupt în două bucăţi pe când se afla la sud-est de Newfoundland, Canada, în data de 1 septembrie 1985.
Realizate pe parcursul a 11 scufundări în iulie 1986, imaginile au fost filmate cu camere plasate într-un submersibil cu echipaj uman şi într-o navă de mici dimensiuni operată de la distanţă, care putea fi manevrată în spaţii înguste.
Difuzarea imaginilor este sincronizată cu relansarea lungmetrajului ”Titanic”, realizat în 1997 de James Cameron, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări. Pelicula a câştigat 11 Oscaruri, inclusiv la categoria ”cel mai bun film”.
”Poveştile oamenilor întruchipate de uriaşul vapor continuă să emoţioneze”, a spus Cameron într-un comunicat.
”Prin lansarea acestor imagini, WHOI contribuie la istorisirea unei părţi importante a acestei poveşti, care se întinde pe generaţii şi are o amploare globală”.
SURSA: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!