În sala de licitaţii a casei Sotheby’s, şapte cumpărători sau reprezentanţii acestora şi-au disputat achiziţionarea operei “Comedian”, o banană lipită pe un perete cu ajutorul unei bucăţi de bandă adezivă argintie.
Timp de câteva minute, preţul a crescut rapid, de la 800.000 de dolari la 5,2 milioane, respectiv 6,2 milioane de dolari cu taxe, moment în care s-a auzit sunetul ciocanului care marca vânzarea.
La scurt timp, Justin Sun, fondatorul platformei de criptomonede Tron, a revendicat achiziţia într-un comunicat al casei Sotheby’s.
“Nu este doar o operă de artă. Ea reprezintă un fenomen cultural care creează punţi între lumea artei, meme-uri şi comunitatea criptomonedelor”, a declarat antreprenorul originar din Xining, China.
El a promis să “mănânce banana ca parte a acestei experienţe artistice unice şi pentru a onora locul său în istoria artei şi a culturii populare”.
Justin Sun se făcuse remarcat anterior prin achiziţionarea în 2021 a unei sculpturi de Alberto Giacometti, “Le Nez”, pentru suma de 78,4 milioane de dolari.
Lucrarea lui Maurizio Cattelan promitea să fie una dintre atracţiile principale ale săptămânii licitaţiilor de toamnă de la New York.
Opera artistului iconoclast şi provocator, care există în trei exemplare, este menită să pună sub semnul întrebării noţiunea de artă şi valoarea sa.
Ea generat numeroase controverse încă de la prima sa expoziţie din 2019 la Miami, unde un alt artist a mâncat banana pentru a denunţa preţul ei, care era atunci de 120.000 de dolari. Un alt exemplar a fost donat Muzeului Guggenheim din New York.
Estimarea făcută de Sotheby’s miercuri pentru această lucrare era de 1-1,5 milioane de dolari. Condiţiile vânzării prevăd ca persoana care achiziţionează opera să primească un certificat de autenticitate şi un manual de instrucţiuni pentru înlocuirea fructului.
Miercuri seară, “Comedian” a fost vândută mai scump decât “Oval Office (Study)”, o lucrare de Roy Lichtenstein, achiziţionată pentru 4,2 milioane de dolari.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XEu nu inteleg. Ok e ceva conceptual, nu e ca o pictura, dar artistul isi poate recrea opera oricand. Lipeste o banana de perete si aia e. Si atunci si aia va fi capodopera de 6 milioane de dolari, sau o copie? Daca se strica banana si e inlocuita de o alta banana, tot aceasi piesa ramane sau cum? Sau sociul e ideea. Sunt confuz..oricum…vine sfarsitul lumii cu asa oameni. Lumea nu va mai rezista mult.
-
Nu incerca sa intelegi…
-
E simplu, doar pare complicat. “Într-un cuvânt” spălare de bani!
Usor de reprodus! Usor de ignorat! Usor de spalat bani!
Asta e cultura woke!!!
Se poate adresa cumparatorului?! Sa-i fac un fenomen cultural…da repede pana nu-mi trece fenomenul din stomac…
Știu că mereu se vor găsi alte căi și voci care să spună “ce sa faci cu banii”. Totuși…6,2 mil dolari când sunt oameni care trebuie să moară pentru că nu-și permit sa plătească medici și operații/tratamente. Scria cineva de cultura woke. Nu are nici o treabă stimate domn. Un tâmpit cumpăra o banana cu 6.2 mil USD pt că poate și sunt banii lui. Undeva un copil trebuie să își piardă mama in fata cancerului pt că nu sunt bani pt ea. Inegalități cat cuprinde.
-
Aveti perfecta dreptate!Este trist cum isi bat joc unii de bani.
Imi vand si eu banana…….o leaca mai ieftin care o vrea?!?