Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, ar fi refuzat cererea de acces din cauza sancţiunilor impuse de China unor parlamentari.
Un oficial de rang înalt de la Beijing trebuia să facă parte din delegaţie, dar o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat vineri că nu s-a luat nicio decizie.
Purtătoarea de cuvânt, Mao Ning, a declarat că nu a văzut rapoarte despre interdicţia de la Westminster Hall, care a apărut pentru prima dată pe site-ul Politico.
Dar ea a adăugat:
“În calitate de gazdă, Marea Britanie este cu siguranţă familiarizată cu protocoalele diplomatice şi cu bunele maniere de a primi oaspeţi”.
Biroul preşedintelui Camerei Comunelor a declarat pentru BBC că nu comentează chestiuni de securitate.
Downing Street a refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt a declarat că “admiterea în Parlament este o chestiune care ţine de Parlament”.
Anul trecut, China a impus interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru nouă britanici – inclusiv şapte parlamentari – pentru că au acuzat Beijingul de maltratarea musulmanilor uiguri.
Acest lucru a dus la interzicerea accesului ambasadorului Chinei în Parlament – o măsură care a fost extinsă acum la o delegaţie care a vrut să-şi prezinte omagiile reginei.
Sicriul reginei se află în prezent în Westminster Hall, care face parte din domeniul parlamentar, înainte de funeraliile de stat de luni, care vor avea loc la Westminster Abbey, în apropiere.
Înmormântarea va fi unul dintre cele mai mari evenimente diplomatice din ultimii ani, la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 500 de şefi de stat şi demnitari străini, inclusiv preşedintele american Joe Biden.
Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că este o convenţie ca ţările cu care Marea Britanie are relaţii diplomatice să fie invitate la funeraliile de stat.
Siria, Venezuela, Afganistan, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate, în timp ce Iranul, Coreea de Nord şi Nicaragua au fost rugate să trimită doar un diplomat de rang înalt.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află pe lista de invitaţi, dar probabil nu va participa.
În septembrie anul trecut, Sir Lindsay şi preşedintele Camerei Lorzilor, Lord McFall, i-au spus ambasadorului Chinei în Marea Britanie că nu poate veni în Parlament din cauza sancţiunilor impuse de Beijing.
La vremea respectivă, această interdicţie a fost criticată de guvernul chinez ca fiind “josnică şi laşă”.
Joi, grupul de parlamentari, printre care foştii miniştri conservatori Iain Duncan Smith şi Tim Loughton, i-a cerut ministrului de externe să retragă invitaţia adresată preşedintelui Xi de a participa la funeraliile reginei.
Într-o scrisoare, ei au spus că ar fi “total nepotrivit” ca guvernul chinez să fie reprezentat, având în vedere situaţia drepturilor omului.
Mai multe ţări occidentale au impus sancţiuni oficialilor din China în urma acuzaţiilor de abuzuri asupra drepturilor minorităţii uigure, majoritar musulmane.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!