Mielomul multiplu este un tip de cancer al sângelui care debutează în celulele plasmatice din măduva osoasă şi provoacă o producţie în exces şi o funcţionare anormală a celulelor, ceea ce duce la leziuni osoase multiple şi la un risc crescut de fracturi.
În cadrul studiului, efectuat în trei spitale israeliene şi publicat în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine, o echipă de cercetători din Israel, Canada, Spania şi Coreea de Sud a testat combinaţia de talquetamab şi teclistamab pe pacienţi aflaţi într-un stadiu avansat al bolii.
Potrivit SMC, acest studiu este primul din lume care combină două medicamente biologice, ambele anticorpi bispecifici care activează celulele T din sistemul imunitar.
În timp ce unii pacienţi cu mielom multiplu în stadiu avansat supravieţuiesc doar câteva luni, tratamentul medicamentos combinat a dus la un răspuns şi la o îmbunătăţire semnificativă a stării a aproximativ 80% dintre subiecţi.
În plus, rata de răspuns la noul tratament în rândul pacienţilor cu boală extramedulară, în care celulele mielomului migrează prin intermediul fluxului sanguin, a fost de 61%, peste 80% dintre ei neprezentând nicio evoluţie a bolii în decurs de un an şi jumătate.
Cercetătorii au explicat că în cazul terapiei bazate pe un singur medicament se dezvoltă o rezistenţă la aceasta deoarece celulele canceroase “învaţă” să se sustragă tratamentului.
Potrivit studiului, prin utilizarea combinată a doi anticorpi se reduce semnificativ probabilitatea apariţiei unei rezistenţe.
Tratamentul combinat a avut efecte secundare, însă, potrivit cercetătorilor, acestea au fost gestionabile cu o îngrijire adecvată.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!