Originară din Africa de Vest, variola maimuței a început să apară în ultima perioadă în țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii și Canada. În România, a fost confirmată până acum la nouă pacienți.
Vineri, 1 iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la „acțiuni urgente” care să stopeze sau limiteze răspândirea variolei maimuței în Europa, considerată un focar, în condițiile în care numărul cazurilor înregistrate s-a triplat în ultimele două săptămâni.
Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a transmis că sunt necesare măsuri urgente și coordonate, „dacă vrem să schimbăm direcția în cursa împotriva răspândirii bolii”.
Conform datelor statistice oferite de Organizația Națiunilor Unite, în Europa au fost confirmate 4.500 de cazuri de variola maimuței, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie. Cifrele corespund cu 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial din momentul în care infecția a început să se răspândească dincolo de continentul African.
În România, primul caz de variola maimuței a fost confirmat în 13 iunie, la un pacient din București. Inițial identificată la maimuțe, această boală virală se răspândește de obicei prin contact direct cu un animal/om infectat. De obicei, boala are manifestări ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase.
SURSA: TION.RO
Citiți principiile noastre de moderare aici!