Rezoluția, prezentată de Ucraina, cu susținerea aproape a tuturor țărilor din Uniunea Europeană, a fost aprobată cu 93 de voturi, 18 voturi împotrivă, între care și din partea SUA, în timp ce 65 de state s-au abținut, potrivit Agerpres.
În comparație, o rezoluție formulată în mod similar în 2022 și 2023 a întrunit sprijinul a 141 de țări, amintește AFP.
Un proiect de rezoluție alternativ elaborat de SUA, care inițial făcea apel doar la o încheiere rapidă a conflictului, fără nicio referire la integritatea teritorială, a fost pe larg modificat prin adoptarea mai multor amendamente din partea țărilor europene care au introdus această referire la integritatea teritorială și au cerut o ‘pace justă’.
Textul modificat a fost de asemenea supus votului la ONU, întrunind 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri, inclusiv abținerea din partea Statelor Unite.
Într-o schimbare cu 180 de grade a politicii externe americane, noul președinte al SUA, Donald Trump, a afirmat recent că Ucraina ar fi responsabilă de război, practic luând partea agresorului și începând o spectaculoasă apropiere de Moscova, ceea ce a provocat frisoane cancelariilor europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!