„Call Me By Your Name” este o tulburătoare poveste de dragoste gay, dar unii se întreabă de ce realizatorii acestui film au ales pentru rolurile principale actori heterosexuali.
În timp ce, în ultimii ani, gala Oscar a fost criticată pentru slaba reprezentare a femeilor și persoanelor de culoare, realizatorii filmelor nominalizate de anul acesta sunt subiectele unor acuzații diverse, de la plagiat la comportament sexual nepotrivit ori atitudine anti-gay sau rasistă, potrivit Reuters.
Toate producțiile nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film par a fi vizate, spune Dave Karger, jurnalist care lucrează pentru platforma online IMDB.com.
Filmul fantasy „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, lider în topul nominalizărilor, cu 13, este subiectul unui proces. Regizorul Guillermo del Toro și producătorul Daniel Kraus au fost dați în judecată pentru plagiat, fiind acuzați că subiectul filmului „The Shape of Water” este copiat dintr-o piesă de teatru publicată în 1969 de dramaturgul premiat cu Pulitzer Paul Zindel. Reprezentanții Fox Searchlight neagă acuzațiile și spun că „nu au o bază reală”.
Filmul 20th Century Fox despre libertatea presei „The Post”, de Steven Spielberg, este acuzat că nu respectă adevărul istoric, promovând ideea că publicaţia The Washington Post, nu The New York Times, a realizat o anchetă, în 1971, despre documente clasificate ale Pentagonului privind războiul din Vietnam.
Cele mai mari critici au ca ţintă producţia Fox Searchlight „Three Billboards outside Ebbing. Missouri”. Criticii sunt de părere că poliţistul rasist interpretat de Sam Rockwell pare absolvit de păcatul său în mod nejustificat. Regizorul filmului, britanicul Martin McDonagh, care a scris şi scenariul, i-a luat însă apărarea: “Nu cred că acest personaj este iertat de păcate deloc. La început este un nenorocit rasist şi este aproape la fel spre final, dar la sfârşit se vede că trebuie să se schimbe”.
Totuşi, aceste critici nu au stat în calea filmului, premiat cu un Glob de Aur, cu premiul Sindicatului actorilor americani şi BAFTA. De asemenea, actorii principali, Sam Rockwell şi Frances McDormand, au primit numeroase premii pentru interpretare, inclusiv BAFTA şi Globul de Aur.
“Oamenii se bazează de multe ori pe Oscaruri pentru a-şi promova cauzele”, este de părere Tim Gray, jurnalist al publicaţiei Variety.
Mişcarea #MeToo, împotriva hărţuirii sexuale, a fost benefică pentru Christopher Plummer, care a primit o nominalizare la Oscar anul acesta, după ce l-a înlocuit pe Kevin Spacey în filmul “All the Money in the World”. Toate scenele în care a jucat Spacey – acuzat de abuz sexual de mai mulţi bărbaţi – au fost refăcute.
În ceea ce priveşte producţia Sony Pictures Classic „Call Me By Your Name”, regizorul Luca Guadagnino, care este gay, a spus că a distribuit actori heterosexuali – Armie Hammer şi nominalizatul la Oscar Timothee Chalamet – pe baza a ceea ce a crezut el că vor putea aduce rolurilor.
Buletinele de vot au fost trimise celor aproximativ 8.000 de membri ai Academiei de film americane pe 20 februarie, dar Karger crede că cei care votează nu iau în seamă prea mult aceste controverse prezentate în presă.
„Cred că mulţi dintre ei sunt cu adevărat mai concentraţi pe filme şi performanţe decât pe zgomot”, a spus acesta.
Cea de-a 90-a ediție a galei premiilor Oscar va avea loc pe 4 martie, la Dolby Theatre (Hollywood & Highland Center) din Los Angeles, și va fi difuzată live de postul de televiziune ABC.
Lungmetrajul „The Shape of Water” a obținut 13 nominalizări la premiile Oscar, în timp ce „Dunkirk” a primit opt, iar „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” a primit șapte.
SURSA: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!