Intervenţia chirurgicală, devenită necesară din cauza agravării simptomelor prezentate de papă, potrivit echipei sale medicale, va duce la câteva zile de spitalizare, a precizat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat.
Miercuri dimineaţă, papa argentinian a prezidat ca în fiecare săptămână audienţa generală din Piaţa Sfântul Petru, în faţa a mii de credincioşi.
“La finalul audienţei generale, Sfântul Părinte s-a deplasat la Spitalul Universitar A. Gemelli unde, la începutul după-amiezii, va fi supus unei laparotomii şi unei intervenţii de chirurgie plastică la nivelul peretelui abdominal cu protezare, sub anestezie generală”, a indicat Bruni.
Laparotomia este o procedură care constă în deschiderea peretelui abdominal.
“Operaţia, organizată în ultimele zile de echipa medicală care îl asistă pe Sfântul Părinte, a devenit necesară din cauza unei hernii incizionale ce provoacă sindrom sub-ocluziv recidivant, dureros şi agravant”, a mai spus Matteo Bruni.
Marţi dimineaţă, liderul Bisericii Catolice s-a prezentat la spitalul Gemelli pentru “analize”, însă Vaticanul nu a comunicat natura acestora.
În iulie 2021, papa Francisc a fost internat timp de zece zile la acelaşi spital pentru o colectomie (intervenţie chirurgicală de îndepărtare a unei porţiuni din colon), programată pentru diagnosticul de stenoză diverticulară simptomatică a colonului. El a afirmat că a rămas cu “sechele” în urma anesteziei.
La sfârşitul lunii martie, papa a primit din nou tratament antibiotic timp de trei zile la aceeaşi unitate spitalicească pentru o infecţie respiratorie.
Papa Francisc a declarat în urmă cu două săptămâni într-un interviu acordat televiziunii în limba spaniolă Telemundo că această “pneumonie” a fost tratată “la timp”.
“Dacă am mai fi aşteptat câteva ore, ar fi fost mult mai grav”, a spus el.
După operaţia de miercuri, papa ar trebui să rămână din nou internat la etajul zece al spitalului Gemelli, în aceeaşi încăpere folosită de papa Ioan Paul al II-lea, operat de numeroase ori în acest stabiliment.
Papa Francisc, născut Jorge Bergoglio, suferă de asemenea de dureri cronice la genunchi, care îl obligă să se deplaseze în scaun cu rotile sau să folosească un baston.
Suveranul pontif, a cărui stare de sănătate pare din ce în ce mai fragilă, şi-a anulat, de asemenea, întrevederile de la 26 mai din cauza unei stări febrile, care însă nu a necesitat spitalizare. El şi-a reluat activităţile a doua zi.
Starea de sănătate a papei Francisc, ales în 2013, alimentează în mod regulat speculaţiile cu privire la posibilitatea retragerii sale din funcţie, dar şi la succesiunea sa.
El a declarat în mod repetat că ar lua în considerare demisia – la fel ca predecesorul său, papa Benedict al XVI-lea, care a murit în decembrie – în cazul în care starea sa de sănătate s-ar deteriora, însă recent a precizat că această variantă nu este de actualitate.
În pofida acestor probleme de sănătate, papa Francisc continuă să călătorească. El urmează să efectueze o deplasare în Portugalia, la începutul lunii august, în Mongolia, la începutul lunii septembrie, şi la Marsilia, pe 23 septembrie.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!