Vineri, Francisc, care este în acelaşi timp lider spiritual şi şef de stat, se va adresa liderilor G7 reuniţi în regiunea Puglia, din sudul Italiei, fiind pentru prima dată când un papă participă la un astfel de eveniment. Printre cei prezenţi se vor număra preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron.
La prima vedere, liderul octogenar al unei instituţii cu o vechime de două mii de ani nu pare cel mai evident candidat pentru a vorbi despre tehnologia de ultimă oră, însă suveranul pontif consideră AI o provocare crucială pentru umanitate.
“Biserica a considerat întotdeauna fiinţa umană în centrul misiunii sale. Din această perspectivă este clar că ceea ce o interesează nu este instrumentul tehnic, ci cum şi în ce măsură acesta din urmă poate avea un impact asupra vieţii oamenilor”, a explicat pentru AFP Paolo Benanti, consilier al Papei şi principalul expert al Vaticanului în materie de inteligenţă artificială.
Vaticanul s-a înconjurat de experţi în inteligenţă artificială pentru a studia numeroasele sale efecte, cu o atenţie deosebită pusă pe etică. Unii sunt nume mari, cum ar fi cercetătorul britanic Demis Hassabis, şeful Google DeepMind şi membru din martie al Academiei Pontificale de Ştiinţe.
În 2020, Vaticanul a iniţiat Apelul de la Roma pentru o etică a inteligenţei artificiale, semnat de Microsoft, IBM, ONU, Italia şi de o multitudine de universităţi, care îndemna la transparenţă şi la respect pentru viaţa privată.
Dincolo de dialogul pe care l-a deschis cu oamenii de ştiinţă şi cu antreprenorii, poate o instituţie ale cărei priorităţi par a fi la antipodul celor ale directorilor de companii să îşi facă auzită vocea pe aceste probleme la scară mondială?
“Paradoxal, faptul că nu există un +Vatican Tech+ este un avantaj în ceea ce priveşte neutralitatea: Biserica nu are o agendă ascunsă, nu are o economie digitală, un start-up nation de lansat sau investiţii de atras”, subliniază Eric Salobir, preot francez şi preşedinte al comitetului executiv al Human Technology Foundation, o reţea care contribuie la dezvoltarea de tehnologii în beneficiul umanităţii.
Astfel, Vaticanul vorbeşte “despre tehnologie pentru ceea ce este ea, pentru ceea ce face pentru oameni, fără a avea el însuşi un interes de apărat”, a adăugat acesta. “Este poate unul dintre singurele state în această situaţie”.
După luări de poziţie repetate pe această temă, la sfârşitul anului 2023, Francisc i-a consacrat mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii, ilustrând locul pe care îl ocupă inteligenţa artificială pe agenda Sfântului Scaun.
El a invitat comunitatea internaţională să adopte un tratat care să reglementeze utilizarea acesteia în faţa “riscurilor grave” legate de noile tehnologii, cum ar fi “campaniile de dezinformare” sau “ingerinţa în procesele electorale”, după modelul regulamentului adoptat de Uniunea Europeană (UE), primul din lume.
Papa Francisc, care a cerut în 2023 o “algoretică”, intenţionează să rămână vigilent cu privire la ceea ce el numeşte “spectrul unei noi sclavii”.
Italia, ţara gazdă a G7, doreşte să facă din AI – şi în special din impactul AI asupra pieţei muncii – o temă cheie a summitului, iar prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat în aprilie că este “convinsă că prezenţa Sfântului Părinte va aduce o contribuţie decisivă la definirea unui cadru de reglementare, etic şi cultural pentru inteligenţa artificială”.
Episcopul Romei a fost el însuşi subiectul unor imagini generate de inteligenţa artificială care au devenit virale pe internet, acestea reprezentându-l purtând o geacă albă, într-un club de noapte sau chiar căsătorindu-se.
Biserica nu a întârziat să utilizeze aceste instrumente pentru evanghelizare: platforme precum CatéGPT sau HelloBible îşi propun să îi informeze pe oameni asupra doctrinei catolice.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!