Germania. Acest partid, de orientare conservatoare, eurosceptică şi anti-migraţie, a câştigat luna aceasta pentru prima dată un scrutin regional, cel din landul estic Turingia, şi este aşteptat să facă progrese, de asemenea, la alegerile legislative naţionale, în septembrie anul viitor.
La alegerile europarlamentare din iunie, AfD s-a clasat pe locul doi, cu 15,9% din voturi, în urma Uniunii Creştin-Democrate/Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), dar înaintea tuturor celor trei formaţiuni din actuala coaliţie de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP), al ministrului de finanţe Christian Lindner, şi Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock.
Curtea Constituţională a Germaniei are puterea de a examina dacă un partid politic poate fi considerat o ameninţare pentru ordinea democratică şi statul de drept şi poate lua măsuri care să includă chiar scoaterea partidului în afara legii. Însă numai membrii parlamentului german pot solicita Curţii Constituţionale lansarea unei asemenea proceduri, posibilitate asupra căreia o dezbatere a fost lansată de mai multe luni.
Potrivit publicaţiilor Welt şi Spiegel, există deja un număr de parlamentari semnificativ mai mare decât minimul de 37 de semnături necesare iniţierii acestui demers împotriva partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Aceşti parlamentari provin din toate partidele pro-europene, respectiv blocul de centru-dreapta CDU/CSU, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Stânga (Die Linke).
Potrivit unui proiect de moţiune deja întocmit, în acesta se va cere inclusiv tăierea finanţării publice pentru AfD. Moţiunea ar urma să fie prezentată grupurilor parlamentare după data de 8 octombrie. Odată ce va fi votată, adversarii AfD vor trebui apoi să convingă Curtea Constituţională că acest partid acţionează agresiv pentru subminarea ordinii constituţionale a Germaniei.
Serviciul de informaţii german, Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, a clasificat deja AfD ca partid suspectat de extremism şi a obţinut decizii judiciare care-i oferă baza legală să monitorizeze comunicaţiile acestui partid şi să-l supravegheze folosind agenţi sub acoperire.
Acţiuni de scoatere a unui partid în afara legii au mai fost lansate în trecut în Germania, dar împotriva unor formaţiuni mici şi niciodată împotriva unui partid care să fi atins un nivel de popularitate similar celui de care se bucură în prezent Alternativa pentru Germania (AfD). Pe de altă parte, criticii demersului aflat acum în pregătire avertizează că ar putea fi un proces îndelungat şi cu un rezultat incert la Curtea Constituţională.
„Este chiar cea mai stupidă moţiune de anul acesta”, a remarcat Sahra Wagenknecht, lidera noii formaţiuni ce-i poartă numele, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW). Acest partid, scindat din formaţiunea de stânga Die Linke, este apropiat ideologic de AfD, împărtăşind cu acesta abordări similare eurosceptice şi împotriva migraţiei ilegale.
Moţiunea de scoatere a AfD în afara legii a primit însă critici şi din partea unor reprezentanţi ai puterii. „O propunere de scoatere în afara legii acum ar fi politic contraproductivă” şi nu ar face decât să trimită şi mai mulţi votanţi în braţele AfD, a avertizat o membră a SPD, Gesine Schwan.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X“Aceşti parlamentari provin din toate partidele pro-europene” Adica, exact cei ce au pierdut alegerile. Le tremura fundicul ca nu mai au acces la ciolan. Nu au cum sa scoata in afara legii, un partid ales in mod democratic. Daca nu au avut pina acum o revolutie, vor avea.
-
Prin democrație se poate ajunge ușor la dictatură , atunci să te văd
-
Au cum. Dacă un partid încalcă, prin acțiunile sale politice, prevederi constituționale poate fi interzis sau dizolvat. Chiar dacă partidul a fost fondat legal, dacă deviază în zona anticonstituțională e în pericol. Evident, aici apare problema demonstrării că acele acțiuni sunt anti-constituționale. Sub pavăza democrației nu poți face orice, așa cum cred partidele extremiste care se folosesc în mod ipocrit de libertățile constituționale pe care de fapt nu le împărtășesc în politica lor. Exemplul partidelor fascist-naziste e un bun exemplu în acest sens.
-
“Exemplul partidelor fascist-naziste e un bun exemplu în acest sens.” Te referi la partidele de “stanga”, cei cu Antifa ? Nu cred ca AfD-ul face ceva neconstitutional. Faptul ca fac referire la expulzarea “imigrantilor”, nu este constitutional. Art 16a din GG spune clar cine are drept de azil in Germania.
-
Nu, ci la partidele fascist-naziste din era 1920-1945. Era un apel la istorie.
Deocamdată nu știm care sunt aspectele considerate neconstituționale invocate de acei deputați, așa că nu putem formula concluzii. Cel mai probabil, nici eu și nici tu, nu suntem specialiști în drept constituțional așa că nu m-aș baza prea tare pe ce consideri tu că e constituțional sau nu.-
“…invocate de acei deputați…” Si tu chiar crezi ca aia au habar ? Daca sunt in politica, nu inseamna ca sunt destepti.
-
Nimeni nu e mai deștept decât matale, stimabile 😁. Nu te ambala, eram sarcastic.
-
-
-
Oare de ce le e frică?
-
De accesul la guvernare a unor partide antidemocratice așa cum s-a întâmplat și în 1933.
-
Cauta motivele pentru care in 1933, a ajuns la guvernare acel partid “antidemocratic”. Vezi cum era viata germanilor inainte de 1933 si cum a fost din 1933 pana in 1939.
-
Comentariul tău îmi arată că nu ai mari cunoștințe privind partidele respective și nici perioadă în cauză. Dezvoltarea economică forțată, dar nesustenabilă pe termen lung, nu a adus beneficii tuturor germanilor, ci s-a făcut pe spinarea unor comunități întregi, de exemplu cea evreiască. Mai mult, imaginea idilică din Germania acelor vremuri e o creație a presei de propagandă. Există numeroase studii socio-istorice care arată că lucrurile nu erau chiar atât de roz. Mai mult, creșterea economică a Germaniei de după 1933 se înscrie într-un trend mai larg de creștere economică europeană de după primul război mondial, nefiind datorată doar guvernării naziste. Și, nu în ultimul rând, la ce a folosit toată acea dezvoltare: la război, care a adus mult mai mare suferință și scădere economică, nu numai germanilor, decât beneficii. Din fericire pentru Germania postbelică, efectul economic devastator al războiului și politicii falimentare naziste nu s-a manifestat pe termen prea lung după război datorită planului Marshall.
-
În completare la ce spuneam mai sus. Caracterul democratic sau nedemocratic al unei guvernări nu e dat de performanța sa economică, ci de respectarea unor principii precum: libertățile și drepturile individuale, pluripartidismul, presa și justiția independente. Capitole la care Germania nazistă a eșuat total.
-
“ci de respectarea unor principii precum: libertățile și drepturile individuale, pluripartidismul, presa și justiția independente. Capitole la care Germania nazistă a eșuat total.” Ce sa zic, cu comentariul asta am dat pe spate. Pot sa te intreb unde locuiesti ? In Romania sau in “Occidentul decadent”, cum spun trogloditii de aici ? Nu de alta, dar am vaga impresie ca traiesti in Romania si asta ar putea fi un motiv pentru care nu cunosti”valorile democratice” din Europa. In afara de pluripartidism nu e nimic real din ceeea ce ai scris.
-
Pentru a ne lămuri dacă regimul nazist din Germania anilor 1933-1939 a fost sau nu democratic, nu are nicio relevanță unde locuim noi în prezent. Sau crezi că închiderea evreilor și a rromilor în lagăre se înscrie în drepturile individuale? Sau Legea editorilor din octombrie 1933 respectă libertatea presei? E realmente absurd să susții că guvernarea nazistă din Germania anilor 1933-1939 a fost democratică.
-
-
-
Asa apara elita globalista demonica germana democratia! In numele democratiei pot face orice, chiar sa scoata in afara legii pe cei care nu se aliniaza conceptelor anicristice. Sunteti pe un drum fara intoarcere, nemtilor, va fi vai de voi!
-
Când amesteci politica cu delirul religios iese trăsnaia de mai sus. Dar, nah, în ultimul timp mulți au luat-o pe această arătură 🤷🏻♂️
-
anonimule, nu-i nimic delirant in ce spun. Religia sau mai precis guvernul mondial al lui anticrist e mult mai aproape decat crezi. Nu stiu ce varsta ai, dar ai sanse mari sa-l prinzi si va fi vai de tine si de cei care vor ramane aici…sincer, imi pare rau ptr voi. Dar este o cale sa scapi de ceea ce vine. Daca esti interesat, cauta-ma si-ti voi spune. Serios.
-
Nu te caut, că ar fi pierdere de vreme, dar ar fi bine să cauți matale un psihiatru bun 🤷🏻♂️
-
-
Oamenii nu vor nicicum să învețe din lecțiile istoriei:
– când tu, clasă politică actuală la putere, TE RUPI CU TOTUL de dorințele, necesitățile, suferințele și interesele cetățenilor tăi, nu poți să ai pretenția ca aceștia să-ți tolereze la infinit aroganțele, abuzurile și nesimțirile, și oricâte încercări disperate ai face ca să te ții cu dinții de Putere, în conducerea acestor state , și oricât ați încerca să vă anihilați sau să vă scoateți în afara legii rivalii, cetățenii vor găsi până la urmă o metodă să se debaraseze de voi, chiar dacă aceasta ar însemna “să se facă frate și cu dracu” !
Ceea ce este foarte trist…
Dar UNICII VINOVAȚI sunteți voi, clasa politică actuală , îmbuibații care ați uitat de unde ați plecat…!
Vedeți cauzele ascensiunii fulminante a lui Hitler …
-
Ba se poate. În România.
-
A da vina pe alții e cel mai bun mod de a te deresponsabiliza. A generaliza excesiv e cel mai bun mod de a arăta că nu ai înțeles mare lucru din lumea în care trăiești 🤷🏻♂️
Suna foarte democratic :))
-
Da, este. Dacă un partid încalcă normele constituționale poate fi interzis sau dizolvat.