„Luni, ţara noastră a făcut istorie”, a spus ministrul de externe al Republicii Moldova. „Pentru prima dată, Moldova a cumpărat gaze dintr-o sursă care nu era Gazprom-ul rusesc”. Transportul de gaz de la compania PGNiG din Polonia a fost de un milion de metri cubi. Moldova va avea nevoie de volume mult mai mari dacă Gazprom va face ceea ce a ameninţat că va face: să închidă robinetele de gaz, comentează BBC.
Până acum, 100% din gazul moldovenesc a venit din Rusia. Dar contractul de furnizare a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Gazprom a majorat preţul, iar Moldova a refuzat să-l plătească. În lipsa unui nou acord, gigantul energetic rus a redus livrările, ceea ce a determinat Moldova să declare o stare de urgenţă de 30 de zile. Gazprom a acuzat Moldova că „a provocat o criză” şi a cerut rambursarea unei datorii de 709 milioane de dolari (514 milioane de lire sterline), pe care Moldova o contestă.
Negocierile continuă. Oficialii moldoveni spun că ar dori să semneze un nou contract cu Gazprom, dar numai dacă termenii sunt favorabili. În cazul în care nu se va încheia niciun acord cu Rusia, ar putea Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, să cumpere suficient gaz din altă parte? „Este cel mai prost moment pentru a avea o criză a gazului acasă”, recunoaşte Popescu.
„Preţurile sunt mai mari ca niciodată. Vedem această criză de piaţă la scară globală. Dar am avut sprijin. În ultimii ani, România a construit o nouă conductă de gaze în Moldova, care ne oferă o supapă de siguranţă. De asemenea, am primit sfaturi de la Uniunea Europeană despre cum să diversificăm aprovizionarea cu gaze a unei ţări în câteva zile.”
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!