Invocând o recomandare a unei comisii naţionale pentru toponime, ministrul polonez al Dezvoltării a precizat că astfel Kaliningrad va reveni la numele polonez Królewiec, care desemna istoric fostul oraş prusac Konigsberg.
“Nu dorim rusificare în Polonia. De aici decizia de a numi Kaliningrad şi regiunea sa în limba noastră”, a declarat ministrul Waldemar Buda, potrivit unui comunicat oficial.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a reacţionat spunând că “nici măcar nu mai e vorba de rusofobie, sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia”.
“Nu aduce nimic bun Poloniei. Acestea nu sunt doar acţiuni neprietenoase: sunt acţiuni ostile”, a declarat el.
Fondat în 1255 de Ordinul cavalerilor teutoni, oraşul devine capitala acestuia la mijlocul secolului al XV-lea, apoi, succesiv, capitala ducatului, regatului şi a statului liber al Prusiei.
Numele său original de Conigsberg, în onoarea regelui Ottokar II al Boemiei, care luase parte la cruciadele din regiune, a evoluat în Konigsberg în germană, Krolewiec în poloneză, Karaliaucius în lituaniană şi Korolewiets în rusă.
În 1946, oraşul a fost numit Kaliningrad, în memoria liderului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, când Uniunea Sovietică a intrat în posesia enclavei ca despăgubire pentru distrugerile şi pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP.
“Faptul că un oraş mare din apropierea graniţei noastre a fost numit după Kalinin, un criminal care a fost unul dintre responsabil pentru decizia privind execuţia în masă a oficialilor polonezi la Katyn în 1940, trezeşte emoţii negative în Polonia”, a precizat Buda.
Mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de poliţia politică sovietică în 1940, un masacru pe care Kremlinul a refuzat să-l recunoască până în anii 1990.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XPolonezii au sânge-n vene, în timp ce șoșocii noștri fac jocul murdar al Rusiei
În 1946, oraşul a fost numit Kaliningrad, în memoria liderului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, când Uniunea Sovietică a intrat în posesia enclavei ca despăgubire pentru distrugerile şi pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP.
Te doare mintea , deci bolsevicii au avut pretentii teritoriale asupra unei tari pe care ei , ei bolsevicii au atacat o
… despagubiri ???
pt distrugerile si pierderile de vieti omenesti pe care , ei bolsevicii ordinari ele au comis in Polonia
spune rus fwtei una in crestet , si ai terminat aceasta macarada de om cretin ajuns la putere
-
Ti-a scapat un amanunt, nu e vorba de pretentii teritoriale asupra Poloniei, ci asupra Germaniei, fiind vorba de un oras prusac (=german).
-
Asa este intr-adevar. Asta nu inseamna ca rusii, in istorie, nu au fost un popor pus pe cuceriri, tinand cont cum arata Rusia acum cateva sute de ani si cum arata astazi.
Iar pentru cei care o tot dau cu colonialismul sa caute pe Google: Territorial evolution of Russia
-
Asupra Germaniei aliate cu care a împărțit Polonia inamică si prietenoasă.
-
Peste tot pe unde ciuma rosie si-a pus cizmele împuțite marcându-si astfel cu balele-i spurcate spațiul de actiune, a lasat in urma numai teroare si orori de nedescris, crime si violuri odioase, jafuri si genocid. Dar taman ele, aceste gunoaie metabolice, au tupeul si nesimțirea de a ne acuza de lipsa prieteniei fata de ele.