Însă Piotr Glinski a mai spus că aproximativ 20 de cereri anterioare adresate Moscovei pentru returnarea a mii de alte obiecte furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu au primit nici măcar un răspuns. Printre obiectele solicitate anterior se numără arhivele fostului lagăr nazist al morţii de la Auschwitz, picturi ale unor maeştri precum Durer, Holbein sau Cranach şi manuscrise ale unor autori polonezi, informează AP.
„Până în prezent, guvernul rus nu a revizuit niciuna dintre cereri”, a declarat Glinski într-o conferinţă de presă. El a adăugat că Rusia este singura dintre cele câteva ţări abordate până în prezent care nu a reuşit nici măcar să răspundă Poloniei pe această temă.
Legăturile istorice tensionate ale Poloniei cu Rusia au atins un nou minim după invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie. Fost satelit al Uniunii Sovietice, Varşovia susţine Kievul şi face presiuni pentru mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.
Noua solicitare se referă la şapte tablouri ale unor artişti italieni care se află în prezent la Muzeul de Stat de Arte Frumoase Puşkin din Moscova. Acestea datează din secolele XIV-XVIII şi includ „Doi sfinţi” de Spinello Aretino şi „Adoraţia copilului” de Lorenzo di Credi.
Înainte de război, acestea se aflau în colecţiile familiei Czartoryski din Goluchow, la Palatul Wilanow, precum şi în Poznan, Wroclaw şi Lodz.
Glinski a declarat că este greu de estimat cât de mult din arta şi cultura poloneză a fost distrusă sau jefuită de trupele de ocupaţie naziste germane şi sovietice în timpul războiului, dar la acea vreme se credea că muzeele poloneze au pierdut aproximativ 50% din colecţiile lor.
„Urmele a sute de mii de obiecte duc spre Federaţia Rusă şi spre fostele republici sovietice”, a spus Glinski.
El a declarat că Polonia „nu va înceta niciodată să caute … obiecte culturale care au fost furate” în timpul războiului.
Numai din 2016, Polonia a recuperat peste 600 de artefacte culturale furate, dar niciunul dintre ele din Rusia, a precizat Glinski.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XSi romanii vor aurul romanesc furat de rusi romanii de rand nu cei din guvern carora nu le pasa de popor
-
Vrem aurul, ceasurile și paltoanele
-
Arad, tezaurul Romaniei a fost de multa vreme vandut, valorificat si transformat in miliarde de $$, prin băncile din NY & London, iar cu miliardele obținute, au subvenționat revoluțiile bolșevice din lumea larga, din America de sud, Africa, si pana in Asia.
Si noi asteptam tezaurul inapoi. Poate userii bambilica, vagabondul si eu merg la Putin sa-l aduca ionapoi in Romania, iar daca nu-l aduc, sa ramana in Rusia.
Nici vorbă. Rușii nu dau nimic înapoi, poate vreo bombă