Corpurile neînsuflețite a alte 26 de persoane au fost descoperite marți dimineață în apropierea unei plaje din zona localității Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Roșie și un oficial local, potrivit site-ului postului Al Jazeera. Bilanțul anterior al incendiilor de vegetație, anunțat la primele ore ale dimineții de marți, era de cel puțin 24 de morți.
Peste 600 de pompieri sunt implicați în acțiunile de stingere a incendiilor de vegetație care au cuprins zone întinse la vest și est de Atena.
Un nor de fum cu nuanțe negre și portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecționate din cauza vizibilității reduse, relatează Sky News.
„Vom face tot ce este uman posibil să ținem sub control” situația, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce privește cauzele acestor incendii.
„Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât și la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.
Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia în timpul verii, însă o iarnă secetoasă a sporit riscul producerii unor astfel de incidente. Un prim incendiu de vegetație a izbucnit într-o pădure de pini din zona localității Kineta, la 50 de kilometri vest de Atena, între capitala Greciei și Corint.
Peste 200 de pompieri încearcă să stingă flăcările care au forțat autoritățile elene să închidă autostrada Atena-Corint, una din cele două șosele majore către Peninsula Peloponez. Și traficul feroviar în zonă a fost suspendat.
Al doilea incendiu major de vegetație a izbucnit marți după-amiază în zona Penteli, la nord-est de Atena, afectând localitățile Rafina și Mati, două destinații turistice populare.
Incendiul de vegetație din zona localității Mati, aflată la 29 de kilometri est de Atena, este considerat drept cel mai periculos astfel de incident din Grecia după un incendiu devastator care a afectat sudul Peninsulei Peloponez în august 2007, în urma căruia zeci de persoane au decedat.
Majoritatea victimelor au decedat sau au fost rănite în zona localității Mati, a declarat marți Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt la Guvernului grec, potrivit site-ului cotidianului Ekathimerini.
În urma incendiului au fost rănite 104 persoane, inclusiv 16 copii. Unsprezece persoane sunt grav rănite, a precizat Tzanakopoulos.
Grecia a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru stingerea incendiilor. Cipru și Spania au oferit deja asistență.
UPDATE: MAE a emis o avertizare de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, în ultimele zile, capitala Atena se confruntă cu incendii de vegetaţie, declanşate şi în contextul unui val de căldură care s-a abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar Serviciul de Meteorologie grec a anunţat o înrăutăţire a vremii pentru perioada 24 – 26 iulie.
Sunt prognozate ploi şi furtuni puternice la nivel local, însoţite de căderi de grindină, vânt puternic şi scăderea semnificativă a temperaturii, a informat un comunicat al MAE transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, vor fi afectate următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade şi insulele din nordul şi estul Mării Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).
Detalii suplimentare despre evoluţia vremii se pot obţine accesând portalul www.meteoalarm.eu.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106728875, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!