Slovacia. “Nu sunt aici pentru a-l ţine de mână pe preşedintele Zelenski. Recunosc că uneori sunt sătul de el. Merge prin Europa şi cere pomană”, a spus Fico într-o dezbatere la Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului de la Bratislava.
Premierul slovac s-a referit astfel la insistenţa cu care Zelenski le cere permanent aliaţilor occidentali ajutoare militare şi financiare pentru ca Ucraina să poată susţine războiul provocat de invazia rusă care durează de aproape trei ani.
Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, a oprit ajutorul militar pentru Kiev de îndată ce a ajuns premier, în octombrie 2023, după ce Slovacia oferise Ucrainei mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toată flota sa de avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 pe care-l avea.
Relaţiile astfel reci dintre Fico şi Zelenski s-au tensionat şi mai mult după ce preşedintele ucrainean a decis să nu mai prelungească după 31 decembrie 2024 acordul cu compania rusă Gazprom privind tranzitul gazului livrat de aceasta Europei prin conductele care traversează Ucraina.
Premierul slovac a afirmat că a primit din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin, asigurări că Rusia va livra în continuare gaz Slovaciei pe o rută alternativă, prin gazoductul TurkStream împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream. Dar capacitatea acestor conducte este limitată şi costurile de transport sunt mai mari, prin urmare soluţia nu mulţumeşte Slovacia, care ameninţă Ucraina cu sistarea livrării de energie electrică şi a ajutoarelor destinate refugiaţilor ucraineni dacă Kievul nu restabileşte tranzitul gazului rusesc.
Răspunzând vineri la respectiva dezbatere parlamentară unei întrebări din partea opoziţiei slovace referitoare la invazia rusă în Ucraina, Fico a spus că „Moscova a avut motive să încalce dreptul internaţional” şi să atace această ţară.
Premierul slovac a reamintit că Slovacia a fost şi în 2008 păgubită de o dispută între Kiev şi Moscova, care a condus şi atunci la oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. „Dacă Ucraina ne înşeală, cum ne-a înşelat în 2008, şi ne provoacă prejudicii, vom fi primii care să oprească ajutorul umanitar” pentru Kiev, a indicat el.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!