FAO a emis, de asemenea, prima sa prognoză pentru producţia mondială de cereale în 2021, estimând o producţie de aproape 2.821 miliarde de tone – un nou record şi o creştere de 1,9% faţă de 2020.
Indicele preţurilor alimentelor al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a avut în medie 127,1 puncte luna trecută faţă de 121,3 în aprilie.
De la un an la altul, preţurile au crescut cu 39,7% în luna mai.
Indicele FAO al preţurilor la cereale a crescut cu 6,0% în luna luna mai şi cu 36,6% faţă de anul trecut. Preţurile porumbului sunt acum cu 89,9% peste valoarea lor de anul anterior, dar FAO a declarat că a scăzut la sfârşitul lunii, în urma îmbunătăţirii perspectivelor pentru recolta din Statele Unite.
Indicele preţului uleiului vegetal a crescut cu 7,8% în luna mai, majorat în principal de creşterea cotaţiilor pentru uleiul de palmier, soia şi rapiţă. Preţurile uleiului de palmier au fost stimulate de creşterea lentă a producţiei în sud-estul Asiei, în timp ce perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au determinat creşterea preţurilor la soia.
Indicele zahărului a înregistrat o creştere de 6,8% de la o lună la alta, în mare parte din cauza întârzierilor de recoltare şi îngrijorărilor legate de producţia redusă din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, a spus FAO.
Indicele cărnii a crescut cu 2,2% din aprilie, pe fondul achiziţiilor din ţările din Asia de Est, în principal China.
Preţurile la lactate au crescut lunar cu 1,8% şi cu 28% faţă de un anul trecut.
FAO a declarat că prognoza sa pentru producţia mondială record de cereale din acest an este susţinută de o creştere anuală preconizată de 3,7% a producţiei de porumb. Producţia mondială de grâu creşte cu 1,4% faţă de 2020, în timp ce producţia de orez a fost prognozată să crească cu 1,0%.
Utilizarea mondială a cerealelor în 2021/22 ar trebui să crească cu 1,7%, până la un nou vârf de 2,826 miliarde de tone, peste nivelurile de producţie.
„Se estimează că consumul total de alimente din cereale va creşte odată cu populaţia mondială”, a spus FAO.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XAceasta este doar una dintre “binefacerile” guvernarii “de dreapta” ! Trebuie sa suportam cu totii fiindca asa au ales nebunii…
-
sunt sigur ca daca era PSD la putere sau alti handicapati gen “aur” era mai bine..
Asta e situatia ca toate partidele politice sunt de cacat si corupte.-
Pe vremea PSD nu au explodat preturile la produse si la euro asa cum au explodat acum! Pe vremea PSD s-au marit veniturile oamenilor ,nu s-au taiat ,asa cum se taie acum prin devalorizarea lor si a leului! Pe vremea PSD era crestere economica ,nu involutie economica ca acum…
Au venit aceste saracii sa ne conduca ,cu votul tau si al altor smintiti ca tine! Problema e ca suferim toti ,din cauza voastra , a tembelilor!
-
In articol se vorbeste de situatia la nivel mondial, deci ce legatura are cu partidele din Romania? Disperatilor!
Serios?! păi cum vine asta? acum de ună zi Câțu a declarat că puterea de cumpărare este așa de mar cum ni a fost in ultimii 100 de ani?!!!! 😯😯😯Zău așa,,ceva nu se leagă🤔🤔🤔🐒