„Părţile”, se arată în Tratatul Atlanticului de Nord, „convin ca un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ele în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor acestora şi, în consecinţă, convin că, dacă are loc un astfel de atac, fiecare dintre aceştia, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv […] va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în regiunea Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi imediat notificate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri se vor încheia atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.
Este posibil ca rachetele din Polonia să fi căzut din greşeală pe teritoriul NATO, urmare a bombardamentului masiv de către trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean.
Pentagonul a spus că este „conştient de rapoartele de presă despre căderea rachetelor ruseşti în Polonia. Momentan, nu avem alte informaţii care să le confirme. Noi investigăm”. O sursă de la Casa Albă a mai spus că este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a afla exact ce s-a întâmplat.
„Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder despre ştiri, vorbind despre articolul 5 al Alianţei Atlantice.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XNoi contribuim cu legea pentru taierea pensiilor militare si cu OUG pt inghetarea salariilor militarilor?Facem si noi ce ne pricepem….
-
Lăsate de prostie. Nu vezi ca este o provocare bine gândită?
-
Analfabetule
-
Concluzia: articolul 5 nu ne cere sa intram in razboi. Ne cere doar sa oferim asistenta. Depinde de noi daca vrem sa ne sinucidem sau vrem sa traim.