Kiev. „Din punctul de vedere al Uniunii Europene cu privire la aderarea Ucrainei, prezenţa mea în prima zi a acestei preşedinţii de şase luni (…) dovedeşte un angajament politic clar şi fără echivoc din partea instituţiilor comunitare”, a declarat Sanchez într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Vizita precede un important summit NATO, prevăzut pe 11-12 iulie la Vilnius, pentru stabilirea unei foi de parcurs pentru relaţiile viitoare între Ucraina şi Alianţă.
„Spania îşi reiterează sprijinul pentru candidatura Ucrainei la UE, care va fi una dintre priorităţile preşedinţiei sale”, conform declaraţiei comune adoptate de Sanchez şi Zelenski.
„Spania susţine întărirea parteneriatului între NATO şi Ucraina, inclusiv prin crearea unui Consiliu NATO-Ucraina”, afirmă declaraţia.
Ucraina a obţinut acum un an statutul de candidat la UE şi speră să înceapă primele negocieri oficiale în 2023 cu privire la măsurile pe care va trebui să le ia pentru a-şi consolida şansele de aderare.
Preşedintele Zelensky şi-a reiterat însă criticile faţă de „anumiţi” parteneri occidentali în legătură cu formarea de aviatori ucraineni în pilotarea de avioane de luptă.
„Au ei idee despre data la care Ucraina va putea obţine F-16?”, a spus Zelenski, în prezenţa lui Sanchez. „Nu există un calendar al misiunilor de antrenament. Cred că anumiţi parteneri se mişcă greu”, a adăugat el.
Aceste reproşuri coincid cu anunţul Kievului privind câştiguri limitate în contraofensiva prin care încearcă recuperarea unei părţi a teritoriilor ocupate de Rusia. Sâmbătă, Ucraina a declarat că poartă lupte „înverşunate” în cadrul acestei contraofensive lansate acum circa o lună, menţionează AFP.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XȘi Spania vrea o bucățică de pământ in Ucraina
-
La fel cum au rușii o parte din Republica Moldova? Și tezaurul României?
Romania nu are nici un interes ca Ucraina sa castige razboiul. Politica antiromaneasca, semnalata inclusiv de Presedinte, nu e OK.
-
Dimpotriva, daca ai intelege niste notiuni elementare de geopolitica, ai vedea ca Romania ar avea destule avantaje daca Ucraina ar negocia intrarea in UE sau macar o colaborare mai stransa cu UE. Asta deoarece acest organism i-ar obliga pe ucraineni sa respecte drepturile minoritatilor, ceea ce nu s-ar intampla daca ar fi cuceriti de rusi sau daca ar ramane pe dinafara.