“Noi considerăm armele de distrugere în masă, armele nucleare, drept mijloc de apărare. Conceptul utilizării lor este construit în jurul a ceea ce este numit «atac de ripostă», dacă suntem atacaţi, atacăm ca ripostă”, a declarat Vladimir Putin cu ocazia participării la o reuniune a Consiliului Societăţii Civile, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Point.
Referindu-se la conflictul din Ucraina, Putin a afirmat că operaţiunea de anexare a teritoriilor ucrainene este “un proces îndelungat”, subliniind însă că Rusia înregistrează “rezultate semnificative”, conform cotidianului Le Monde.
Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în septembrie 2022 a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, dar deciziile nu sunt recunoscute la nivel internaţional. Armata rusă nu deţine în totalitate controlul asupra regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, iar confruntările militare cu armata ucraineană continuă intens în aceste zone.
Preşedintele Rusiei a dezvăluit că 150.000 dintre cei 300.000 de rezervişti mobilizaţi în ultimele luni au fost trimişi în Ucraina, 77.000 participând direct la operaţiunile combatante.
În octombrie, Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a avertizat Rusia că utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar avea “consecinţe severe”, iar secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că un astfel de atac ar fi “catastrofal” pentru preşedintele Vladimir Putin.
Tot în octombrie, preşedintele SUA, Joseph Biden, a denunţat declaraţiile “periculoase” frecvente ale omologului său rus, Vladimir Putin, despre utilizarea armelor nucleare, după ce liderul de la Kremlin a susţinut că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei.
“Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre acest lucru?! De ce vorbeşte despre abilitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?! A fost foarte periculos în modul în care a abordat această problemă. Poate opri totul, să se retragă din Ucraina”, a declarat Biden în octombrie.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirmase că “nu a spus niciodată intenţionat ceva” despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac.
Statele Unite au avertizat “clar şi direct” Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogând drept “iresponsabile” acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive. La începutul lunii octombrie, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage “consecinţe severe”.
Anterior, Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Iar Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei. În contextul deciziei unilaterale din septembrie de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, Putin a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.
Trimite articolul
XTovarășul Putin a declarat că eu-putinica-hitlerica primește distincția propagandistul anului pe Aradon 😁