“În ceea ce priveşte Ucraina, chiar dacă pare ciudat, nu abandonăm acest tranzit. De ce? Pentru că noi, şi Gazprom, intenţionam să ne onorăm obligaţiile faţă de clienţii noştri cu care avem contracte pe termen lung”, a spus Putin la forumul economic de la Vladivostok.
“Există un acord de tranzit care expiră la 31 decembrie, anul curent. Dar dacă Ucraina refuză tranzitul, ei bine, nu putem să o forţăm”, a adăugat Putin.
Preşedintele Rusiei a mai spus că principalii clienţi ai Gazprom din Europa nu par să dorească o încheiere a acordului de tranzit, chiar dacă au furnizat asistenţă militară Ucrainei.
Gazoductul Urengoy – Pomary – Uzhgorod, care datează din perioada sovietică, transportă gaze naturale din vestul Siberiei în Europa via punctul Sudzha din regiunea Kursk din Rusia. De acolo intră pe teritoriul Ucrainei în direcţia Slovacia. Pe teritoriul Slovaciei, conducta de gaze se împarte în două ramuri: una care merge spre Cehia şi cealaltă spre Austria. Principalii cumpărători de gaze naturale ruseşti sunt: Ungaria, Slovacia şi Austria.
Dacă Ucraina va refuza să mai permită tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său, Rusia ar putea utiliza conducta TurkStream, amplasată pe fundul Mării Negre, pentru a aproviziona Europa.
“Ucraina refuză tranzitul gazelor noastre, ceea ce înseamnă că volumele de gaze care intră în Europa vor scădea”, a spus Putin.
“Ele vor urma alte rute, în special TurkStream, poate şi prin conducta Blue Stream spre Turcia. Însă asta este alegerea lor. Cum îi va afecta, nu ştiu”, a adăugat liderul rus.
Ca urmare a invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantităţi de gaze ruseşti care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în ţări, precum Austria, Ungaria şi Slovacia.
Datele Gazprom arată că, în 2022, Rusia a livrat Europei o cantitate de 63,8 miliarde metri cubi de gaze, prin diferite rute, dar aceste volume au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi anul trecut.
Comparativ, înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCe “”binevoitor” este tovarășul Putin
-
Daa, si Europa nu are nevoie dar le cumpara de dragul lui… Cata fatarnicie!!!
-
Europa nu are nevoie de războiul lui Putin!
-
@aradean
Importul de gaze din Rusia a scăzut la 16% față de cât era înainte de război. Da, Europa nu va mai avea nevoie de gazul rusesc, doar că tranziția nu se poate face peste noapte. Afirmația lui Putin arată, mai degrabă, că Rusia are nevoie să vândă gazul în Europa, nu invers.
-
-
da mă ”expertule” dar livrarea de gaze rusesti ieftine pt Europa e un mare avantaj pt europeni si ma gandesc in primul rand la romani, ca ”pretinii” nostri dragi americanii si altii ne vand gaze dar la preturi f mari asa ca intre ”pretini” vorba lui Ceasca Am ajuns sa cumparam de la altii si gaze extrase de straini din pamant romanesc Bravo !
Nu-mi place de rusi dar asta e realitatea.-
Ba iti place de rusi deoarece pentru gazele ieftine iti vinzi tara astora
-
Nu am vrut sa intru in polemica cu matale dar omul de care te iei are dreptate
Ia spune tu cum isi vinde țara omul ăsta?
Vorbesti să nu taci. Că vor unii să fim colonia SUA si a UE asta e realitatea . Toate bogățiile solului si subsolului sunt cadorisite unor state străine
si noi traim doar din importuri si alea de calitate indoielnică ,inglodând țara in datorii de sute de miliarde de dolari datorie In asemenea situatie mai bine ROEXIT si nationalizarea tuturor bogatiilor luate de pomana de altii
Recent am citit in mass media ca de ex uzina ARO a fost vanduta la valoarea unui apartament. Cum e posibil asa ceva? Cate asemenea vanzari s-au mai facut oare?-
Nici eu nu am vrut sa intervin, dar ciolovecii semianalfabeti emana prostii cat ei de mari. Lasa bre ceausismele si bolsevismele astea idioate si nu mai vota prosti si hoti ca tine in parlament, iar atunci o vei duce si tu bine. Parlamentarii cu doua clase pusi pe rele, cei carora tu le dai votul cu doua maini, aia sunt cei care iti vand tara. Niciodata Romania nu a fost in istoria ei atat de sigura ca astazi, dar numarul de analfabeti frustrati cu salariul minim pe economie sau pe ajutor social a crescut exponential.
-
Teo a supt prea mult din furtunul aurit-putinist. Alte personaje, aceleași teme răsuflate și mincinoase 😁
-
Nici eu nu am vrut sa intervin dar acarienii tai nu au ce cauta in ue si nato. Nu au decat sa isi vanda tara, si o fac, si sa-i apere cine vrea nu noi. Sa va apere rusii ca sunteti exact la fel, acelasi sange. Jet acasa
-
Închinați-vă rușilor că doar lucruri bune au adus lumii. Doar 12 invazii asupra românilor, deportări, furturi, violuri și crime.
-
Bre cocodobleg ciolovec, tu nu ai ce cauta in UE si NATO. Locul tau e in Iakutia sovietica, la muls iacii si la frecat lichenul.
-
-
-
Povestea cu gaze rusești ieftine e parțial un mit. Prețul gazului rus pe piața europeană e doar puțin sub prețul mediu al pieței, altfel ar destabiliza piața internațională. Deocamdată, prețul gazului american e puțin peste media pieței ca urmare a costurilor de transport, care în timp vor scădea. Era de așteptat asta deoarece tranziția spre o Europă independentă de gazul rusesc se face în timp, previziunea UE e pe perioada 2022-2027. Timp în care alți exportatori pot crește capacitatea de producție și îmbunătăți căile de transport.
Probabil că Rusia va vinde mai ieftin Chinei, nu că vrea, ci pentru că nu va avea încotro pierzând piața europeană. Așa că pe termen lung, Rusia va ieși în pierdere, nu UE.
-
premierul Ungariei V Orban avand relatii normale cu Rusia beneficiaza de gaze si petrol ieftine asta in timp ce noi continuam sa bagam batul prin gard la rusi de dragul de a face pe plac licuriciului si sa cumparam gaze la pret mare. Fain !
-
nu ai vrea matale sa iei niste gaze de fasole in nas??? ieftine ca braga
-
Lasă ca ne dau americanii gaze rezultate dupa ce mananca fasolea ta la popota militarilor
-
Saracu de tine !
-
-
Dumneata ai fixația băgatului bățului prin gard, narativa prorusă pentru ajutorul dat unei țări invadate de vecinul violent. Sper că familia dumitale să primească același ajutor pe care nu vrei dumneata să-l oferi, dacă ar intra peste voi niște tâlhari cu cuțite, furând, agresând și violând
-
Relații normale cu Rusia înseamnă pentru Orban, în genunchi pupând bocancul rus și dosul putinist. Guvernul Orban a uitat de binefacerile rusești din toamna lui 1956.