Rusia. „Am putea desigur să discutăm cu SUA, chiar şi cu ţările europene, şi în mod evident cu partenerii şi prietenii noştri, sub egida ONU, posibilitatea de a înfiinţa în Ucraina o administraţie de tranziţie”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu infanterişti marini ruşi, în toiul nopţii, la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.
„Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidenţiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent şi care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorităţi negocieri asupra unui acord de pace şi a semna documente legitime”, a explicat Putin.
„În cadrul unor activităţi de menţinere a păcii ale ONU, s-a recurs deja de mai multe ori la ceea ce se cheamă o administraţie de tranziţie”, a adăugat Putin, amintind în special de cazul Timorului de Est în 1999.
La aceeaşi întâlnire, Putin a susţinut că, „pe toată linia frontului, forţele ruse au iniţiativa strategică. Există motive care ne fac să credem că îi vom termina”, a declarat Putin, apreciind că „poporul ucrainean însuşi ar trebui să înţeleagă ce se întâmplă”.
„Ne îndreptăm progresiv, poate că nu atât de rapid pe cât ne-am dori, însă cu insistenţă şi certitudine, pentru a îndeplini toate obiectivele anunţate” la începutul ofensivei în Ucraina, a adăugat Putin.
Rusia, care a lansat în 2022 atacul la scară mare împotriva vecinului său ucrainean, a afirmat că doreşte „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei, ale cărei aspiraţii de a adera la NATO sunt considerate de Moscova o ameninţare la adresa securităţii sale.
Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii după ce aliaţii europeni ai Ucrainei, reuniţi joi la Paris, au discutat despre garanţii de securitate pentru Kiev, Franţa şi Regatul Unit avansând un proiect ce prevede o viitoare desfăşurare a unei „forţe de reasigurare” în această ţară, care se confruntă de peste trei ani cu agresiunea rusă.
Washingtonul, care vrea să obţină cu orice preţ un armistiţiu în Ucraina, a întreprins o apropiere spectaculoasă de Moscova, generându-le ucrainenilor şi europenilor temerea că ar putea încheia un acord fără ştirea lor.
La presiunea americană, Kievul a acceptat pe 11 martie un armistiţiu de 30 de zile.
Marţi, la finalul negocierilor în Arabia Saudită mediate de Washington, a fost anunţat un acord care să ducă, în anumite condiţii, la un armistiţiu în Marea Neagră şi la un moratoriu asupra loviturilor contra infrastructurilor energetice. Însă Moscova a cerut ridicarea restricţiilor asupra exporturilor agricole ruse, o idee susţinută de Casa Albă.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xsub egida ONU
f bine altfel o sa o păteasca ucrainienii precum am patit-o noi
Grohaie Putin despre alegerile din alte tari, uitand ca in propria sa tara el insusi e la putere de zeci de ani, impreuna cu clanurile mafiote de oligarhi multimiliardari, toti niste lipitori ordinare care saracesc Rusia si care au bagat-o intr-un razboi stupid, care afecteaza intreg mapamondul. Halal democratie. Ipocrizia ruseasca nu are limite.
-
Aici e mama democratiei cu palituri crancene de stat!
-
Problema mare e ca mai are si multi sustinatori……unu mai bolnav mintal decat celalat !
Două Hiene care vor sfâșia din Ukraina fără milă!