Irak. O „operaţiune vastă de căutare şi inspecţie” a fost lansată în provincia Ninive pentru a găsi autorii tirurilor, au declarat forţele de securitate irakiene într-un comunicat.
Acesta este primul atac major împotriva trupelor coaliţiei conduse de Washington, după câteva săptămâni de calm.
În această iarnă, facţiunile armate pro-iraniene au efectuat zeci de atacuri cu rachete şi lovituri cu drone împotriva soldaţilor americani din Orientul Mijlociu.
Din provincia Ninive, în nordul Irakului, la graniţa cu Siria, „elemente în afara legii au vizat cu rachete o bază a coaliţiei internaţionale în plin teritoriu sirian, în jurul orei 21:50 (18:50 GMT)”, a anunţat o celulă media a forţelor de securitate irakiene, într-un comunicat de presă.
Un oficial din provincia Ninive, vorbind sub protecţia anonimatului, a confirmat că atacurile cu rachete au fost efectuate dintr-un sector aflat la nord de Mosul, în districtul Zummar.
Întrebat de AFP, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane, a raportat „mai multe rachete trase din teritoriul irakian către baza Kharab al-Jir” din nord-estul Siriei, care adăposteşte forţele americane. Aceste rachete, dintre care cel puţin una a căzut în incinta bazei, au fost precedate de trimiterea unei drone aparţinând facţiunilor pro-iraniene, care a fost doborâtă.
OSDH, care deţine o reţea vastă de surse în Siria, a identificat această facţiune ca fiind „Rezistenţa islamică în Irak”, o grupare ce reuneşte luptători din grupuri armate pro-iraniene. Aceeaşi care a efectuat între jumătatea lunii octombrie şi începutul lunii februarie majoritatea atacurilor împotriva soldaţilor americani din coaliţie, în Irak şi Siria.
În comunicatele sale de presă, grupul spune că acţionează în solidaritate cu palestinienii, pe fundalul războiului din Fâşia Gaza.
Un atac cu dronă din 28 ianuarie a ucis trei soldaţi americani în mijlocul deşertului iordanian, la graniţa cu Siria. Ca răzbunare pentru atacurile împotriva personalului său, Washingtonul a efectuat mai multe lovituri în Irak, dar şi în Siria, împotriva facţiunilor pro-iraniene. De la începutul lunii februarie, însă, între cele două tabere a existat un calm relativ.
SUA desfăşoară aproximativ 2.500 de soldaţi în Irak şi aproape 900 în Siria, angajaţi în coaliţia internaţională creată în 2014 pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic.
Atacurile cu rachete de duminică seara au avut loc într-un context regional exploziv, alimentat de războiul din Fâşia Gaza şi de tensiunile dintre Israel şi Iran.
Sâmbătă devreme, o explozie la o bază militară din Irak a făcut un mort şi rănit, oficialii de securitate numind-o un bombardament împotriva foştilor paramilitari pro-iranieni din Hashd al-Shaabi. Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a negat orice implicare. Chestionată de AFP, armata israeliană a refuzat orice comentariu.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!