Europa. În Germania, ministrul apărării, Boris Pistorius, a anunţat joi că luna aceasta ministerul său va prezenta un raport care examinează diverse modele de reintroducere a serviciului militar obligatoriu şi viabilitatea acestora.
Pistorius a spus în mai multe rânduri că, din perspectiva actuală, desfiinţarea serviciului militar obligatoriu în Germania în 2011 a fost o greşeală şi a profitat de o deplasare recentă în ţările nordice pentru a afla mai multe despre modelele de aici, în special despre cel suedez.
În cadrul guvernului nu există o poziţie clară, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz şi-a arătat scepticismul în acest sens.
Nordicii aspiră să recruteze mai mult
Atât Norvegia, cât şi Danemarca au anunţat măsuri în ultimele săptămâni pentru a recruta mai mulţi militari, invocând schimbarea situaţiei de securitate cauzată de războiul din Ucraina.
Guvernul danez doreşte să prelungească serviciul militar de la 4 la 11 luni şi să îl facă obligatoriu şi pentru femei, aşa cum este deja cazul în Norvegia şi Suedia.
Autorităţile daneze îşi propun să recruteze 5.000 de oameni în fiecare an, o cifră puţin mai mare decât cea obţinută în 2023, când s-au înrolat voluntar 4.700 de oameni.
Planurile executivului format din social-democraţi şi reprezentanţi de centru-dreapta ar putea fi însă afectate de opoziţia a două partide care ameninţă să îşi exercite dreptul de veto în acordul de apărare semnat anul trecut.
În Norvegia, guvernul laburist şi centrist şi-a arătat în această săptămână intenţia de a creşte numărul de recruţi cu aproximativ 50%, progresiv, până în 2036.
Aproximativ 9.000 de tineri efectuează serviciul militar obligatoriu în fiecare an, iar obiectivul este de a se ajunge la 13.600.
Situaţia de instabilitate din Ucraina a fost motivul invocat de Suedia în 2017 pentru a reimpune serviciul militar obligatoriu, la şapte ani de la desfiinţarea acestuia.
Deşi nu există planuri de a schimba modelul actual de serviciu militar, care durează 11 luni, numărul mare de tineri care susţin că suferă de diverse boli pentru a nu fi chemaţi la birourile de recrutare a generat îngrijorare în ultimele luni.
Aproximativ 8.000 de tineri sunt aşteptaţi să efectueze serviciul militar în acest an, deşi obiectivul este creşterea acestui număr la 10.000 sau mai mult în următorii ani.
Finlanda a menţinut întotdeauna serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi, care în prezent variază între 165 şi 347 de zile, deşi poate fi înlocuit cu serviciul social.
Toţi cei care efectuează serviciul militar, inclusiv femeile care o fac voluntar, intră în rezervă cel puţin până la împlinirea vârstei de 50 de ani şi trebuie să participe la exerciţiile periodice la care sunt convocaţi.
Polonia mizează pe o armată profesionistă
Serviciul militar obligatoriu este în vigoare în Polonia, deşi aplicarea acestuia este suspendată de decenii bune.
De la izbucnirea războiului din Ucraina, dezbaterea privind necesitatea reactivării acestei măsuri a fost readusă în discuţie, dar atât guvernul anterior, cât şi actualul executiv au respins, deocamdată, luarea unei astfel de decizii şi au optat pentru încurajarea creşterii efectivelor forţelor armate prin recurgerea la militari profesionişti.
Sondajele de acum câteva luni au relevat că doi din trei polonezi aflaţi la vârsta majoratului nu ar sprijini armata obligatorie, deşi, în acelaşi timp, au declarat că înţeleg necesitatea extinderii forţelor armate până la 300.000 de militari, aşa cum plănuieşte guvernul, de la prezentul efectiv de 160.000 de militari.
Pe de altă parte, în fiecare an circa 200.000 de civili (bărbaţi şi femei) sunt convocaţi la centrele de recrutare de care aparţin pentru a li se evalua aptitudinile şi pentru a fi repartizaţi într-o unitate militară, în care vor fi plasaţi, cu statut de rezervişti.
Lituania şi Letonia au reintrodus serviciul militar obligatoriu
Dintre cele trei ţări baltice, doar în Estonia efectuarea serviciului militar era obligatorie, cu o durată cuprinsă între 8 şi 11 luni, dar între timp Lituania şi Letonia l-au restabilit şi ele, în contextul ameninţării tot mai mari dinspre Rusia.
Lituania a abolit recrutarea în 2008, dar a reintrodus-o în 2015, într-un moment în care tensiunile dintre Rusia şi Occident erau în creştere, marcate de o intensificare a incursiunilor Moscovei în spaţiul aerian şi maritim al ţărilor baltice şi de incidente de spionaj.
Letonia a desfiinţat serviciul militar obligatoriu în 2007, dar a propus reintroducerea acestuia în 2022 după un model în care recrutarea are loc numai dacă nu sunt îndeplinite cotele prevăzute de voluntari pentru a efectua acest serviciu militar cu o durată de 11 luni.
Planul a fost aprobat în 2023 şi până acum au fost efectuate trei runde de recrutare, dintre care primele două au fost finalizate cu voluntari, în timp ce în a treia unii recruţi au fost selectaţi prin tragere la sorţi.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XUn stagiu militar de pregătire nu strică tinerilor și așa unii “conaționali” flutură diverse arme letale și neletale pe Tic Toc , amenințând și făcând diverse caterinci, în stagiul militar de pregătire va învăța să meargă în formație ( unii nici nu știu să umble, darămite în cadență și formație) , nu vor fi obezi fiindcă efortul fizic depus pe câmpul de instrucție, nu permite așa ceva. Cât despre mânuirea armamentului,este vital să ai temeinice cunoștințe pe toate tipurile de armament,altfel ridicăm steagul alb și ne predăm altora ca națiune.
Mesaj catre cei din fostele tari comuniste: ati desfiintat unitatile militare si serviciul militar obligatoriu, pentru ca americanii (la care va uitati cu jind( dupa 1990) , iar acum vreti astea de care v-ati batut joc, ascultand pe americani ca sunt chestii comuniste?! Ei, acuma nu mai vrea tineretul sa faca armata obligatorie si in plus sa mearga la rezbel impotriva rusilor!
-
Si in caz ca ne ataca ar trebuii sa stam sa mancam popcorn ?
tu ai impresia ca daca ar fi sa ne atace este ca un film care se termina la ora stabilita?-
Daca nu ne bagam nasul acolo unde nu ne fierbe oala, nimeni nu are de gand sa atace Romania. Deci, ar trebui trasi de maneca politicienii belicosi si, declarata oficial, neutralitatea (gen Austria) in privinta razboiului rusi -ucrainean.
-
…..se zice….nu trezi ciinii care dorm!
-
Neutralitatea nu se obține cum crezi dumneata. Noi trebuie sau e pregătim pentru orice eventualitate, mulțumită Rusiei care a invadat un vecin
-
-
-
Dacă nu ar ajunge la putere idioți ca putin, kim, xi, islamiști și teroriști nu ar fi nevoie de așa mulți militari.
Se aud tobele războiului. Situatie politica similară cu anii 38 premergători războiului.Inca odată se confirmă că istoria se repeta
-
Măi, e un razboi ideologic, democrație vs comunism
Eu am o problemă și cu țările sărace din Africa, au vrut libertate, nu colonii, ei iată rezultatele, sărăcie.
SUA are NASA, banca mondială, chiar, ONU. Rusia și China ce au, nimica, o să moară mulți mulți din parte lor, vor trimite carne de tun, ca n-au altceva dar nici rost în viață-
“SUA are NASA, banca mondială, chiar, ONU.” Sa nu uitam totusi ca rusii au avut primul om in spatiu si chiar statia spatiala, fara Rusia nu ar fi existat. Banca mondiala – un fel de : lasati banii la mine ca nu o sa-i fure altcineva(in afara de noi). Uita-te mai in trecut, in 2008 cand doua banci din SUA au produs criza financiara in toata lumea. De ce sa depinda economia altor state de doua banci ? ONU- are sediul acolo dar e ORGANIZATIA NATIUNILOR UNITE, adica mai multe state si asta nu reprezinta SUA. Chinezii au tehnologie si putere financiara. In plus, au mana ieftina de lucru.
-
Iar acum ruzznacii au cel mai mare pitic din lume, numit si cracanatul atomic, toata lumea ii invidiaza
-
Argumente de kk t , exact precum cel ce le emana !
-
Esti trist si deprimat? Iti vand batiste ieftin.
-
-
-
aia nu era armata ce se facea la noi, era o bataie de joc si ar fi continuat la fel
-
Corect. Niște tâlhari care furau din mâncarea soldaților, îi puneau la lucrari agricole în folosul lor și care au ieșit la pensii babane pe când eu primesc 0,25 puncte pe an ca un student.