„Numărul persoanelor ucise a fost de aproximativ 600.000″, a declarat fostul preşedinte nigerian şi trimis al Uniunii Africane, Olusegun Obasanjo, într-un interviu pentru Financial Times.
El a reamintit că pe 2 noiembrie anul trecut, ziua în care a fost semnat acordul de pace la Pretoria, oficialii etiopieni au declarat: „Am oprit 1.000 de decese în fiecare zi”.
Tim Vanden Bempt, care face parte dintr-un grup de cercetare care investighează atrocităţile civile din Tigray la Universitatea din Ghent, a declarat că estimarea de 600.000 de persoane a lui Obasanjo ar putea fi aproximativ corectă. Tigray a fost blocat pentru perioade lungi de timp, ceea ce face ca analiza independentă a ceea ce s-a întâmplat, inclusiv a numărului de morţi, să fie extrem de dificilă, spun experţii.
„Pe baza rapoartelor de pe teren, numărul de morţi ar putea fi undeva între 300.000 şi 400.000 de victime civile – asta din cauza atrocităţilor, a foametei şi a lipsei de asistenţă medicală”, a declarat Vanden Bempt. În plus, el a precizat că există estimări neoficiale privind între 200.000 şi 300.000 de morţi pe câmpul de luptă, deşi acestea nu au putut fi verificate cu exactitate.
Daniel Bekele, şeful pentru drepturile omului din Etiopia, a declarat că estimările privind numărul de victime ar trebui tratate cu extremă prudenţă. „Probabil că nu vom putea cunoaşte numărul total al victimelor”, a spus el. „Trebuie să fim prudenţi cu privire la estimările prea exagerate ale numărului de morţi de către toate părţile”.
Unii oficiali etiopieni susţin că adevărata cifră a victimelor este mai apropiată de 80.000 sau 100.000, aproximativ acelaşi număr de victime care au murit în războiul de frontieră dintre Etiopia şi Eritreea din 1998-2000.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XSlava Etiopia! Să trimitem toți arme că să facem pace în Etiopia. Moarte lui Putin care e in spatele rebelilor Tigrat!
Aaa… Era în Africa? Nu ne interesează. 600 000 de morți? Nesemnificativ. Doar Ucraina contează. Înțelegeți?
-
Razboiul nu este bun nicicum si niciunde, spune-i asta si lui Putin. Du-te tu, daca vrei, nu te opreste nimeni sa pui mana pe arme in Etiopia. Drum bun! Pe de alta parte Ucraina este la doi pasi de noi, de aceea sunt romanii interesati de ceea ce se intampla aici, iar alte natii, mai indepartate, mai putin interesate de situatia din Ucraina. Limpede? Sau ai nevoie de un desen ajutator?
600.000 de morți …. a, nu este crimă de război… e doar o mică ”răfuială” ”locală”…. Nu prezintă interes pentru lumea civilizată. Și așa suntem prea mulți… (sper că s-a remarcat ironia comentariului, pentru că … mai știi?)