Marea Britanie. Scoţia se confruntă cu cea mai ridicată rată de mortalitate asociată consumului de stupefiante din Europa.
Deschiderea unei săli dedicate consumului de droguri a fost evocată în premieră în 2016, după o creştere bruscă a numărului cazurilor de HIV în oraşul Glasgow.
Însă proiectul a rămas blocat din cauza neînţelegerilor dintre guvernul scoţian şi cel britanic. Londra este responsabilă cu legislaţia privind drogurile la nivelul întregului Regat Unit.
În cele din urmă, acea sală a fost aprobată miercuri dimineaţă de Consiliul de integrare din cadrul Primăriei oraşului Glasgow.
Proiectul le va permite toxicomanilor să se drogheze într-un mediu curat şi cu personal medical la dispoziţia lor.
„Ne-ar plăcea tuturor ca oraşul nostru să nu aibă nevoie de această sală, însă realitatea este diferită”, a declarat Rona Sweeney, preşedinta Consiliului de integrare.
„Există pe plan internaţional dovezi care care arată că o sală dedicată consumului de droguri poate ameliora sănătatea, bunăstarea şi recuperarea consumatorilor”, a precizat acelaşi consiliu într-un raport. Astfel de dispozitive au permis „reducerea consecinţelor negative pe care injectăriile făcute în spaţii publice pot să le aibă asupra cartierului şi companiilor din zonă”, au adăugat autorii documentului.
Un studiu realizat în 2016 a ajuns la concluzia că între 400 şi 500 de toxicomani se droghează cu regularitate în spaţiile publice din centrul oraşului Glasgow, cel mai mare oraş din Scoţia.
Potrivit agenţiei scoţiene de statistică, 1.051 de persoane au murit după ce au consumat droguri în Scoţia în 2022, cu 279 mai multe decât în anul precedent.
Raportul, publicat în august, a subliniat că în 2021 rata de mortalitate „prin otrăvire cu droguri” a rămas de 2,7 ori mai ridicată în Scoţia decât la nivelul întregului Regat Unit.
În 2022, aproape 19,8 decese asociate cu drogurile s-au produs la 100.000 de locuitori în Scoţia, excluzând o parte a populaţiei din cauza vârstei. Prin comparaţie, rata de mortalitate medie din Uniunea Europeană cauzată de supradoze a fost de 1,83 la 100.000 de locuitori cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani în 2021.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XDrogatii intra in Cosul de Gunoi care apoi se goleste si el.Initiativa va lichida cateva mii de drogati.