Regele și regina britanică, în vârstă de 76 de ani, respectiv de 77 de ani, și care se cunosc de peste 50 de ani, nu vor avea prea mult timp la dispoziție pentru a savura în privat nunta lor de porțelan: după o zi încărcată, ei vor fi miercuri invitații de onoare ai unui banchet organizat în cadrul vizitei lor de stat în Italia, care va avea o durată de patru zile.
Însă cei doi au marcat totuși această ocazie specială printr-o fotografie realizată în grădinile reședinței ambasadorului britanic la Roma, Villa Wolkonsky, unde regina Camilla, purtând o rochie crem, părea radioasă.
‘În timp ce începem prima noastră vizită în Italia în calitate de rege și regină, suntem nerăbdători să celebrăm a 20-a aniversare a căsătoriei noastre într-un loc atât de special – și alături de oameni atât de minunați! A presto, Roma și Ravenna!’, se poate citi în textul publicat sub acea fotografie distribuită pe contul de Instagram al familiei regale britanice.
Regele Charles urmează din februarie 2024 un tratament pentru un cancer a cărui natură nu a fost dezvăluită și s-a confruntat cu scurte efecte secundare asociate acestui tratament, luna trecută.
Însă suveranul a ținut să efectueze această vizită alături de cea pe care obișnuiește să o numească în public ‘soția mea mult iubită’.
Ei formează un cuplu complice, ‘de aproximativ aceeași vârstă, cu aceiași prieteni, chiar și cu același tip de umor’, a explicat expertul regal Richard Fitzwilliams, subliniind totodată profundul simț al datoriei de care amândoi dau dovadă.
‘Ea îl face să râdă și acest lucru este deosebit de important în acest moment de criză’, a adăugat el, evocând un rege care poate fi uneori ‘un bolnav nerăbdător’.
Căsătoria lor, oficiată după o lungă aventură care a stârnit scandaluri, a trebuit să surmonteze ‘enorme obstacole constituționale, politice, religioase, fără a mai vorbi despre obiecțiile familiei regale’, a reamintit Richard Fitzwilliams.
‘Obstacole teribile’
Regina Elisabeta a II-a, mama lui Charles, a avut nevoie de un anumit timp pentru a o accepta.
Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, a refuzat să oficieze o căsătorie religioasă, în condițiile în care Biserica Anglicană este reticentă față de recăsătoria unei persoane dacă fostul soț al acesteia este încă în viață, cu atât mai mult pentru un viitor monarh care ar fi trebuit să devină guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane.
Opinia publică s-a opus acestei căsătorii în procent de 70%, potrivit unui sondaj, rămânând fidelă prințesei Diana, decedată în 1997 într-un accident de automobil la Paris.
Pentru a nu o irita și mai mult, comunicatul care a anunțat această căsătorie a precizat că atunci când Charles va deveni rege, Camilla, diabolizată timp de mulți ani de tabloidele britanice, va fi cunoscută sub titulatura de ‘prințesă consoartă’, nu sub cea de regină.
Cuplul s-a căsătorit într-o ceremonie civilă la Primăria din Windsor în prezența unui grup de aproximativ 30 de invitați, pe 9 aprilie 2005. Regina Elisabeta a II-a nu a fost prezentă. Însă suverana a venit la binecuvântarea nupțială în capela Castelului Windsor și a organizat o recepție pentru miri. Folosind un limbaj inspirat din cursele hipice, suverana a recunoscut atunci, într-un discurs de felicitare, că fiul ei a surmontat ‘obstacole teribile’ pentru a se căsători cu femeia pe care o iubea și s-a declarat totodată ‘foarte mândră’ de el.
Charles a avut nevoie de mulți ani de încăpățânare amoroasă pentru a ajunge la acel moment.
A cunoscut-o pe Camilla la începutul anilor 1970 și a fost imediat sedus de acea tânără amuzantă și directă, care îl liniștea totodată.
‘Sprijin de neclintit’
A urmat atunci o scurtă relație romantică, pe care Charles a încheiat-o atunci când s-a înscris în Royal Navy. În epocă, o astfel de căsătorie părea ceva de neconceput.
Camilla s-a căsătorit la 25 de ani cu un alt pretendent, Andrew Parker Bowles, iar Charles s-a căsătorit în 1981 cu Diana Spencer, mai tânără cu 12 ani decât el. Printre invitați s-au aflat Camilla și Andrew.
Căsătoria moștenitorului regal a fost însă un naufragiu: Charles a revenit în brațele Camillei după nașterea prinților William și Harry.
Camilla a divorțat în 1995, Charles s-a separat de Diana în 1992 și a obținut divorțul în 1996.
Anii 1990 au fost teribili. Presa tabloidă s-a dezlănțuit asupra Camillei, supranumită totodată ‘Rottweiler’ (un câine rău) de către Diana.
Moartea prințesei Diana din 1997 a înlăturat însă orice speranță pe termen scurt în privința unei posibile căsătorii.
Charles s-a înconjurat atunci de o echipă de comunicare care a orchestrat cu mare grijă prima lor apariție comună în public în 1999, precum și prima întâlnire dintre Camilla și regina Elisabeta a II-a în anul 2000.
După încoronarea lor comună la Abația Westminster pe 6 mai 2023, regele i-a adus un omagiu vibrant soției sale:
‘Ea a fost sprijinul meu de neclintit de-a lungul timpului și îi sunt profund recunoscător’.
‘Am trecut prin multe încercări împreună și ne cunoaștem bine. Este un om foarte amabil (…) și ne sprijinim reciproc, ceea ce este foarte important’, a declarat la rândul ei Camilla, în 2022, pentru The Telegraph.
Vizită de stat în Italia
Marți după-amiază, regele Charles și regina Camilla au pozat pentru fotografi în fața arcadelor maiestuoase ale Colosseumului, legendarul amfiteatru antic din Roma. Cuplul regal britanic a fost aplaudat de mulțimea numeroasă de turiști prezenți în proximitatea celui mai vizitat monument al Italiei, care găzduia în perioada Imperiului Roman faimoasele lupte cu gladiatori.

FOTO: EPA-EFE/Alessandro Di Meo
Timp de zece minute, ei au strâns mâinile turiștilor și au stat de vorbă cu ei, precum și cu elevi care fluturau mici drapele britanice, apoi au făcut poze alături de turiști în timp ce mergeau pe jos între Arcul lui Constantin și Templul lui Venus și al Romei, situat chiar lângă Colosseum.
În cursul dimineții, regele și regina Regatului Unit au fost primiți de președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, la Palatul Quirinal din Roma, care datează din secolul al XVI-lea și care era în trecut reședința papilor și a regilor Italiei.
Cuplul regal a fost întâmpinat de președintele Mattarella și fiica acestuia, Laura, apoi Orchestra Palatului Quirinal a interpretat imnurile britanic și italian.
Apoi, regele și regina britanică au asistat alături de președintele Italiei la o paradă aeriană susținută de o escadrilă a Aviației italiene, ‘Frecce Tricolori’, și de echivalentul ei britanic, ‘Red Arrows’.

FOTO: EPA-EFE/Paolo Giandotti/QUIRINAL PALACE PRESS OFFICE HANDOUT
După vizita lor la Palatul Quirinal, regele Charles și regina Camilla au depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut la Altarul Patriei, un vast monument din marmură albă, situat în centrul Romei și încununat de o statuie ecvestră a lui Victor-Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei unificate din secolul al XIX-lea.
Charles a efectuat deja 17 vizite oficiale în Italia, însă aceasta va fi prima pe care o realizează după urcarea sa pe tronul Regatului Unit în urma morții din 2022 a mamei sale, regina Elisabeta a II-a.
El se va întâlni în cadrul acestei vizite cu prim-ministrul Giorgia Meloni și va deveni, totodată, primul monarh britanic care va susține un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului Italiei.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XPoza spune totul. Nici nu mai este nevoie de comentarii.
Cand eram copil imi imaginam ca regii erau personaje pozitive, morale si pline de intelepciune si poate asa au si fost. Realitatea insa imi arata fete hade si decrepite, fara Dumnezeu, fara morala si jalnice.
De altfel i-am vazut in pandemie facand toti front comun impotriva umanitatii si a Lui Dumnezeu.
Regele Angliei este Monarhul. El si Papa – doi Monarhi adica satani.