Administraţia de la Beijing a confirmat, miercuri, intensificarea relaţiilor cu Moscova şi a acuzat Washingtonul că este „iniţiatorul” şi „principalul instigator” în conflictul din Ucraina, denunţând încă o dată şi vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.
Zhang Hanhui, ambasadorul chinez la Moscova, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei Tass şi citat de Reuters, că Statele Unite au împins Rusia într-un colţ prin extinderea NATO în mai multe rânduri şi prin încercările de orientare a Ucrainei spre Uniunea Europeană, în detrimentul Moscovei.
„Ca iniţiator şi principalul instigator al crizei din Ucraina, Washingtonul, în timp ce impune sancţiuni complete fără precedent împotriva Rusiei, continuă să furnizeze arme şi echipamente militare Ucrainei. Scopul lor final este să epuizeze şi să zdrobească Rusia printr-un război prelungit şi prin instrumentul sancţiunilor”, a declarat Zhang Hanhui, conform agenţiei Reuters.
Argumentaţia ambasadorului chinez este similară cu justificările Rusiei privind invazia în Ucraina, soldată până acum cu mii de morţi şi cu devastarea unor oraşe întregi. Un sfert din populaţia Ucrainei şi-a părăsit locuinţele din cauza invaziei ruse.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat la Beijing în februarie pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în timp ce tancurile ruse erau mobilizate la frontierele Ucrainei. Putin şi preşedintele Chinei au anunţat atunci un parteneriat „fără limite”, superior alianţelor din perioada Războiului Rece.
În interviu, ambasadorul Zhang Hanhui afirmă că relaţiile chinezo-ruse au intrat „în cea mai bună perioadă a istoriei”, fiind caracterizate de „cel mai înalt nivel de încredere, de cel mai înalt nivel al interacţiunilor” şi având „cea mai mare importanţă strategică”.
Deranjați de vizită
Zhang Hanhui a condamnat vizita la Taipei efectuată de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, acuzând Washingtonul că încearcă să aplice tactici asemănătoare în Ucraina şi Taiwan, „pentru a reactiva o mentalitate specifică Războiului Rece, pentru a limita China şi Rusia, a provoca mari rivalităţi de putere şi confruntări”.
„Neintervenţia în afacerile interne este principiul fundamental pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în lume”, a subliniat Zhang Hanhui. Agenţia Reuters notează că Beijingul aplică acest principiu pentru a critica politicile SUA în Taiwan, dar nu şi în cazul invaziei ruse în Ucraina.
Rusia consideră invazia în Ucraina drept o „operaţiune militară specială” necesară pentru menţinerea securităţii şi pentru protejarea etnicilor ruşi de acte de persecutare.
Ucraina şi Occidentul consideră că Rusia recurge la pretexte pentru un război imperial de agresiune împotriva unui vecin care şi-a obţinut independenţa în contextul destrămării Uniunii Sovietice, în 1991.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XJocul Chinei e simplu. Din trei competitori economici și militari puternici trebuie să rămână doi, că atunci lucrurile se simplifică. Pentru că le e greu să se ia trântă cu SUA-UE, alimentează sentimentele naționalist-megalomanice ale lui Putin și astfel au șansa să scape de un competitor puternic: Rusia. Mai mult, cu o Rusie slăbită și aflată în conflict cu polul SUA-UE, cine va beneficia ajutând Rusia? China.
Prietenia lor cu Rusia e de fațadă, dar regimul Putin e prea prins în delirul sau politic să realizeze asta.
Stăvilirea înaintării si răspândirii ciumei rosii, caci, acestea sunt principalele motive de îngrijorare pt. care statele se opun, cetățenii apărându-se cu arma in mana.