SUA şi Rusia, alături de alţi parteneri, au colaborat cu succes la ISS începând din 1998.
Însă relaţiile s-au deteriorat de când Rusia a invadat Ucraina, iar Rusia a ameninţat că va renunţa la proiect din cauza sancţiunilor occidentale împotriva sa.
NASA a declarat că nu a primit încă nicio notificare oficială privind intenţia Rusiei de a se retrage din program.
ISS – un proiect comun care implică cinci agenţii spaţiale – se află pe orbita Pământului din 1998 şi a fost folosită pentru a efectua mii de experimente ştiinţifice.
ISS a fost aprobată să funcţioneze până în 2024, dar SUA doresc să prelungească perioada cu încă şase ani, cu acordul tuturor partenerilor.
În cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, Iuri Borisov, directorul Roscosmos, a declarat că organizaţia îşi va îndeplini obligaţiile faţă de partenerii săi, dar a fost luată decizia de a renunţa la proiect după 2024.
“Cred că până la acea dată vom începe să punem la punct o staţie orbitală rusă”, a declarat Borisov, adăugând că noua staţie este prioritatea principală a agenţiei sale.
Nu este imediat clar ce înseamnă această decizie pentru viitorul ISS, iar agenţia spaţială americană spune că nu a primit nicio notificare oficială din partea Rusiei cu privire la planurile sale.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XEste foarte clar, nu că nu este clar, fără ruși se va închide.
Viitorul ISS la fel ca multe alte proiecte , nu va fi amenintat, dar vorbim de oameni de stiinta ca multa vreme au colaborat cu succes si ne va parea rau sa rupem legaturile.
Vedem inca o data cat de imbecili pot fi conducatorii si cat de mult nu le pasa de un viitor comun.
In stiinta nu sunt raboaie, sunt dezbateri dar raboaiele vor transforma stiinta in arme.