În timp ce ofensiva rusă din Ucraina s-a împotmolit, Moscova pare să îşi piardă influenţa în Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, într-o regiune unde are prin tradiţie un rol de mediator, observă agenţia citată.
„Vedem perfect obiectivele Occidentului în sudul Caucazului, nu le ascunde, le afirmă – să despartă Rusia” de această regiune, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că puterile occidentale încearcă să „submineze arhitectura de securitate” din această parte a fostei Uniuni Sovietice.
Lavrov a făcut declaraţiile respective într-o conferinţă de presă la Moscova, alături de omologul său armean, Ararat Mirzoian. El a reproşat, de asemenea, Bruxellesului şi Washingtonului că încearcă să îşi „impună controlul” asupra negocierilor între Erevan şi Baku.
AFP reaminteşte că Armenia şi Azerbaijanul îşi dispută regiunea Nagorno Karabah încă de la începutul deceniului 1990, când s-a prăbuşit URSS. Armenii au câştigat primul război cu azerii, apoi aceştia şi-au luat revanşa în 2020, recucerind o mare parte din teritoriul respectiv. În prezent, tensiunile bilaterale sunt în continuare ridicate.
În ultimele luni, SUA şi UE au organizat mai multe runde de negocieri de pace între premierul armea,n Nikol Paşinian, şi preşedintele azer, Ilham Aliev. În 20 februarie, Uniunea Europeană a desfăşurat o misiune de observare la frontiera oficială dintre Armenia şi Azerbaijan, unde au avut loc lupte în septembrie anul trecut.
Din decembrie, autorităţile armene acuză Azerbaidjanul de crearea unei „crize umanitare” prin blocarea unicei căi de comunicare rutieră între Armenia şi Nagorno Karabah, ceea ce guvernul de la Baku dezminte.
Erevanul a criticat, de asemenea, pasivitatea militarilor ruşi din forţa de menţinere a păcii din Nagorno Karabah.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLavrov confunda strategia Rusiei cu cea a Occidentului. Sigur Rusia vrea pace in zona daca nu e in stare sa medieze acest conflict izbucnit in 1990. Declaratia aceasta este din ciclul Oficialii rusi spun lucruri trasnite 😄
Mai pe babeste , orice stat sau organizatie internationala care incearca sa creeze o pace durabila intre cele doua state , respectiv Armenia si Azerbaijan , atenteaza la influenta Rusiei in Caucaz ???
Mars drecului de tampit , tu si piticul atomic , daca erati seriosi si aveati o solutie reala in aceasta disputa , la ora actuala cele doua state erau intr o relatie OK ……dar cum bolsevicii stiu doar pacea impusa prin glont , normal ca asta e si rezultatul , conflict , conflict , conflict !!!
Lui Javrov si cracanatului atomic le convine sa existe zone cu conflicte, chiar si mocnite, in apropiere, astfel incat tarile din regiune sa nu aiba economii si societati stabile si sa poate fi influentate cat mai usor de acest imperiu rosu al raului.
Niste banditi de cea mai joasa speta, hiper-ultra-anacronici dar imbecili functionali, care, in afara de tezele ciumei rosii, “inpotriva imperializmului, dujmanilor comunizmului”, samd., nu au citit nici macar o alta carte, in viata lor mizerabila.