Au trecut 15 ani de când fosta Uniune Sovietică a fost de acord să publice integral şi să difuzeze (inclusiv în programele şcolare) „Arhipelagul Gulag”, al lui Soljeniţîn, laureatul al Premiului Nobel.
Este cea mai radicală şi detaliată relatare a URSS-ului post-revoluţionar: în acele pagini, autorul demonstrează că regimul comunist şi-a putut guverna oamenii asupriţi doar cu ameninţarea cu închisoarea, dar şi că economia ţării în sine depindea de productivitatea forţei din lagărele de muncă.
Acum, în Rusia lui Putin, slăbită de un război nesustenabil şi de sancţiuni, se acţionează începând cu educaţia şi cultura şcolară.
Duma de Stat a propus eliminarea „Arhipelagul Gulag”, din programa şcolară. Motivul? „Conţine falsităţi şi idei demagogice care nu au trecut „testul timpului”, a declarat agenţiei Tass Dmitri Viatkin, primul adjunct al şefului Rusiei Unite în Duma de Stat.
„Aşa cum demonstrează el, multe fapte au fost inventate de către autor. Istoricii au verificat totul. Mandatul lui Soljeniţîn, care şi-a scris teza, a fost doar să ne arunce patria în noroi”, mai spune oficialul.
Soljeniţîn, 8 ani de închisoare
De la cricită la cenzură a fost un singur pas pentru şeful adjunct al Rusiei Unite în Duma de Stat, care anunţă că anul acesta programa de literatură şcolară va fi schimbată. Golul va fi umplut de o literatură conformă cu regimul: printre noile intrări „The Young Guard” de Alexander Fadeev şi „Hot Snow” de Yuri Bondarev.
Comisia pentru Cultură a Dumei de Stat va studia, de asemenea, propuneri de examinare publică a lucrărilor care primesc finanţare de la buget, precum filme în care „umilesc Rusia şi toarnă noroi pe ea”.
Capodopera lui Soljeniţîn, care va fi în curând eliminată din programe, povesteşte represiunile sângeroase care au avut loc în Uniunea Sovietică din 1918 până în 1956.
Lucrarea se bazează pe scrisorile, memoriile şi poveştile a 257 de prizonieri, precum şi pe experienţa personală a lui Alexandr Soljeniţîn. El şi-a petrecut opt ani din viaţă în închisoare.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XLibertatea și democrația rusă
Marele Soljenitin a declarat in întreaga sa opera literara ca bolșevismul a reprezintat cel mai mare rau posibil, cea mai mare catastrofa si o mostruozitate criminala care s-a putut abate vreodată asupra întregii omeniri, ori, acest fapt, maimutele rosii nu-l mai puteau îngădui si admite ca acestui “dușman al socialismului biruitor”, sa i se mai permită in continuare sa-si publice “dejecțiile & ineptiile” cu care sa mânjească “înaltele cuceriri revoluționare”, toasi!
Cultura si istoria rusa aruncata la gunoi. Vesticii au idiotenia de “cancel culture”, dar rusii isi distrug singuri istoria si cultura, incercand sa arate lumii ce imperiu au fost, totul insa pe spinarea propriului popor si pe ale altor popoare subjugate. Arhipeleagul Gulag este o carte fenomenala (3 volume mari si groase), pe care o recomand cu caldura celor care duc dorul vremurilor rosii de altadata.
-
aruncate